Шојгу: Односи између држава постају све напетији, заоштрава се борба за ресурсе

21-02-2017 01:41:02 | | / vostok.rs |


Министар одбране Русије Сергеј Шојгу је прокоментарисао саопштење британског колеге Мајкла Фалона да Запад не жели да „медвед гура своје шапе у Либију“. Према Шојгуовим речима, тешко да је „у њиховом зоолошком врту рођена звер која може да наређује медведу“.

„Ако наставимо са ’животињском темом‘, шта је њима на грбу, чини ми се лав? Постоји стара пословица: сви лавови су мачке, али нису све мачке лавови. Нека свако води своју политику. Ми не мислимо да је у њиховом зоолошком врту порасла животиња која може да наређује медведу“, рекао је Шојгу са осмехом, одговарајући на питање студената са руског Универзитета за међународне односе.

Раније је министар одбране Велике Британије Мајкл Фалон изјавио да се Западу не свиђају контакти Русије са Либијом. По мишљењу британског министра, Москва на тај начин „тестира снагу Запада, тестира Алијансу“.

„Ми не желимо да медвед тамо гура своје шапе“, цитирао је „Дејли мејл“ исечак из Фелоновог говора на Минхенској конференцији о безбедности.

Покушај Запада, на челу са Сједињеним Америчким Државама, да успори процес успостављања новог светског поретка води ка порасту хаоса, анархије и ствара отпор од стране других држава, а војна сила постаје главни инструмент решавања проблема, изјавио је Шојгу.

„Односи између држава постају све напетији. Заоштрава се борба за ресурсе и контролу над путевима њиховог транспорта. Покушаји запада на челу са САД да успоре процес успостављања новог праведнијег светског поретка води ка повећању хаоса, анархије и отпора од стране многих држава“, рекао еј Шојгу.

Он је навео да функционисање међународних организација треба да осигура глобалну безбедност.

„Војна сила постаје главни инструмент решавања међународних проблема. Озбиљан фактор је претња коју представља међународни тероризам. Све чешће информациони простор користе екстремисти за ширење својих идеја и врбовање нових чланова терористичких група“, нагласио је Шојгу.

„Велика је вероватноћа да ће се географија обојених револуција проширити“, рекао је Шојгу.

Он је саопштио да уз помоћ обојених револуција могу да се уништавају регионалне силе и постижу политички циљеви уз минималне трошкове, као и ограничено коришћење сопствених оружаних снага.

„Спречити ширење тог зла могуће је само при тесној сарадњи међународне заједнице“, навео је Шојгу.