Захарова: Министар спољних послова Украјине треба да се фокусира на послове у својој кући

22-02-2017 11:49:45 | | / vostok.rs |


Пре него што предложи да се Русији укине право вета у СБ УН, Украјина треба да уведе ред у сопственој кући, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова прокоментарисала је предлог украјинског министра иностраних послова Павла Климкина о лишавању Русије права вета у СБ УН.

„Прво код себе треба да уведу ред, а затим могу да се прихвате посла међународних механизама. Засад они и без Украјине не функционишу лоше“, изјавила је Захарова.

„Министар иностраних послова Украјине треба да се фокусира на послове у својој кући. Чим тамо буду решени ти проблеми којима сада мора да се бави међународна заједница, можда ће бити уважено и његово мишљење о другим питањима“, додала је она.

Раније је министар иностраних послова Украјине Павел Климкин предложио да се Русији одузме право вета у СБ УН.

„Савет безбедности мора да буде способан да реагује на ’крваве конфликте‘, без обзира на могуће присуство за тим столом стране у конфликту као сталне чланице СБ УН“, изјавио је Климкин на седници СБ УН за питања нерешених конфликата у Европи.

Шеф украјинског спољнополитичког ресора је подсетио на трећу тачку Члана 27 Повеље УН, према којој „страна која учествује у спорном питању треба да се уздржава од гласања приликом доношења одлука“. Према његовим речима, ову тачку настављају да игноришу, што је недопустиво.

Климкин је назвао стално чланство Русије у СБ УН „фундаменталним проблемом“ и још једном оптужио Москву за „распиривање“ сукоба у Европи.

„Последњих деценија Европа се суочила са низом конфликата. Они остају нерешени и имају једну заједничку особину — активно мешање Русије, њене стратегије распиривања, учешћа и подршке за стварање постојећих врућих тачака по читавом континенту“, изјавио је дипломата.

Тренутно све сталне чланице СБ УН — Русија, Кина, Француска и Велика Британија — имају право вета, које им даје могућност да блокирају сваку резолуцију међународне организације.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут