Сарајево наставља инат према Србији и Републици Србској

23-02-2017 04:40:46 | | ПИК састанак фото: СРНА/ vostok.rs |


Председавајући Председништва државне заједнице Републике Српске и Федерације БиХ (БиХ) Младен Иванић рекао је да покретање ревизије тужбе против Србије нема легитимитет, јер не може један човек одлучивати о томе.

- Ушли смо у озбиљну кризу, ово је врхунац ванинституционалног дјеловања. Мене сама тужба не занима, јер сам увјерен да ће се врло брзо показати да она није легитимна - рекао је Иванић на конференцији за медије, након што је данас прекинута ванредна сједница Председништва БиХ коју је он сазвао, преноси РТРС.

Иванић је рекао да је седница Председништва БиХ одржана, али да Изетбеговић није био за то да се изјасни да ли ће бити поднесен захтјев за ревизију пресуде након чега је напустио сједницу, што је потом, са жељом да не доприноси разједињавању, учинио и Драган Човић.

- То значи да је сједница прекинута и одлука о подизању ревизије није донесена. Мислим да је ово један од задњих покушаја да се функционисање БиХ врати у институције - истакао је Иванић.

Иванић поставља питање када ће се Предсједништво БиХ поновово састати, са којом темом и којом врстом одлучивања.

- Ја ћу са своје стране учинити све да систем функционише - рекао је он и истакао да не памти да се у постдејтонској БиХ десило да сједница Председништва буде прекинута на овај начин.

Иванић је навео да не зна какве ће бити импликације и да ће се то тек видети, те да актери морају размислити какве су последице.

Након напуштања ванредне седнице Предсједништва БиХ о ревизији пресуде по тужби државне заједнице БиХ против Србије, медијима се након Младена Иванића обратио и муслимански члан Председништва Бакир Изетбеговић, који је рекао да Сакиб Софтић има легитимитет да заступа државну заједницу БиХ пред Међународним судом у Хагу.

Додик: Изатбеговић одлучио да направи тоталну кризу

Изатбеговић је одлучио да направи тоталну кризу, али мора бити свестан да не постоје формално-правни основи за покретање ревизије, каже председник Републике Спрске Милорад Додик.

Изетбеговић је изазвао кризу у БиХ за коју се толико залаже, рекао је Додик и изразио уверење да ће из те кризе највећу штету претрпети БиХ, из које неће моћи дуго да изађе.

"Без обзира на разлоге Изатбеговића, јасно је да он улази и уводи нову праксу понашања у заједничким Институцијама БиХ и сада они који из Републике Српске говоре о томе како се не треба понашати, овако или онако, сада им је јасно да Изатбеговић не оклијева да изађе из свих институција и система онда када њему то одговара", напомиње Додик.


Председник Републике Српске је додао да је ово сасвим нови след догађаја.


"Што се саме ревизије тиче све је потуно јасно, ја сам увјерен да је Бакир Изатбеговић изазвао такву кризу у БиХ која се дуго неће ријешити и највише ће штете имати БиХ за коју се он залаже. Његова прича о геноциду и агресији је потпуна лаж, не могу Срби из Републике Српске и Федерације и истјерани из Сарајева бити агресори, нити је почињен геноцид онако како он замишља", изјавио је Додик.

"Република Србска мора остати јединствена у овоме и јединство морамо градити искључиво у чињеници да нам је савршено јасно да су стално присутни напори Бошњака Муслимана из Сарајева да начине штету Србима у цијелини, поготово Републици Србској", закључио је Додик.

Амбасадори ПИК-а изразили забринутост тренутним стањем у БиХ

Састанак амбасадора земаља чланица Управног одбора Савјета за спровођење мира (ПИК) одржан је данас у Сарајеву.

Амбасадори ПИК-а изразили су забринутост тренутним стањем у БиХ.

"Оваква ситуација могла би утицати на рад институција БиХ, сматрамо да не би требало бити једностраних одлука", рекао је руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је након тросатног састанка кратко прокоментирсао да ће више детаља о резултатима сједнице бити познато након што буде објављен текст заједничке изјаве.

''Ми смо одлучили да заједничка изјава важнија и битнија него прецизна фиксација националних ставова. Онда мало касније погледајте тај текст, рећи ћу вам да у тексту изјаве постоји наша забринутост тренутним стањем у Босни и Херцеговини. Дакле, дјеловати на основу компромиса и дијалога'', рекао је он.

Потом је додао да је на састанку амбасадора нешто другачије ставове од осталих изнио турски амбасадор у БиХ.

''Наравно да то није тајна, амбасадор Турске се суздржао једног од параграфа у тој изјави. То је параграф у којем се говори у забринутости о текућем стању у држави'', закључио је он.

Иванцов је нагласио да државни систем у БиХ мора функционисати, а да то зависи од свих учесника на политичкој сцени.

РТРС