Ахмед: САД и Британци помажу "Исламску државу"

27-08-2014 03:16:18 | | СРНА/ mojenovosti.com |

Познати истраживачки новинар др Нафез Ахмед тврди да САД и Британија помажу финансирање исламиста, припадника тзв. "Исламске државе", која разара Ирак и ратује против сиријског предсједника Асада.

"Ако пратите новац, долазите до ангажмана Заљевских земаља које су оснажиле ове групе и појачале њихову способност на терену. Појачали су им наоружање и логистичке руте. Говоримо о Саудијцима који су финансирали ове групе у Сирији" - истиче Ахмед.

Према његовим ријечима, оно што цијелу ситуацију чини веома сложеном јесте чињеница да даљи докази о улози Саудијаца, Катара и Кувајта у помагању "Исламске државе" воде до - САД и Британије.

"Ове земље свјесно организују подршку исламистичким групама, мада знају о њиховим везнама са Ал Каидом још од 2009. године" - наводи Нафез Ахмед, чије текстове објављује британски "Гардијан".

Он тврди да за ове тврдње постоје јаки докази те да су то, заправо, јавни документи - од документације коју имају војни аналитичари са америчког Вестпоинта до истраживачких новинара на терену, који су објавили своја сазнања у листовима као што су "Њујорк тајмс" и "Вашингтон пост".

"Имамо полуслужбене и службене потврде Цие и људи из америчког Стејт департмента, Пентагона, па и од стране британских функционера који су били укључени у координацију са Заљевским земљама у помагању ових група повезаних са Ал Каидом како би срушили Асада" - појашњава Ахмед.

Он истиче да САД желе пад Асада како би поништиле утицај Русије у том региону.

Асад је допустио Русији да развије упориште у регији, а све је то уско везано и уз све важнију геополитику гасовода на том подручју.

Наиме, гасовод би требао ићи преко Сирије из поља које је на спорном простору, јер приступ имају Иран и Катар. Tешко је одредити тачну границу овог поља, али и Иран и Катар настоје да покрену производњу.

Гасовод би ишао преко Сирије и даље до Европе. Ријеч је о веома амбициозном пројекту.

Осим тога, ту су и други геополитички разлози, као што је чињеница да Русија има војну базу у Сирији те да је Асад подржавао Хамас и да има добре односе са Иранцима - наводи Ахмед у интервју за балтиморску тв станицу "Риал Њуз нетворк".