Пушков: Трампова изјава о проширењу нуклеарног потенцијала вратиће свет у 20. век

24-02-2017 11:43:29 | | / vostok.rs |


Руски сенатор Алексеј Пушков прокоментарисао је на Твитеру изјаву председника САД Доналда Трампа да жели да повећа нуклеарни потенцијал земље.

„Трампова изјава о проширењу нуклеарног потенцијала САД довешће у питање споразум о ограничавању стратешког наоружања и вратити свет у 20. век“, написао је Пушков.

Јуче је председник САД Доналд Трамп изјавио да је споразум СТАРТ 3 са Русијом о обостраном смањењу нуклеарних ракета и бојевих глава „једностран“ и обећао је да ће проширити нуклеарни арсенал САД.


Трамп је у интервјуу агенцији „Ројтерс“ рекао да не подржава споразум и намерава да прошири нуклеарни арсенал, да би САД „биле на врху конкуренције“ у овој области.

Русија и САД су споразум СТАРТ 3 потписале 2010. године, а 2011. године он је ступио на снагу. Споразум предвиђа смањење распоређених стратешких носача на обе стране до 700 јединица и до 1.550 нуклеарних бојевих глава на њима. Време дејства споразума је десет година, до 2021. године.

Трамп је рекао да намерава да разговара са председником Русије Владимиром Путином о претпоставци да је Русија прекршила Споразум о ликвидацији ракета средњег и малог домета (РСМД).