Почиње 45. Фест: Филм Емира Кустурице „На млијечном путу“ вечерас пред београдском публиком

24-02-2017 12:18:25 | | / vostok.rs |


Филм „На млијечном путу“ режисера Емира Кустурице отвориће вечерас у Београду 45. Међународни филмски фестивал, а публику ће на отварању у Сава центру поздравити свјетска филмска звијезда Моника Белучи.

Током трајања Феста, до 5. марта, биће премијерно приказано 95 филмова, а у главном програму ван конкуренције посјетиоци ће моћи да погледају и фаворите за Оскара у свим категоријама, као што су „Она“, „Мјесечина“, „Џеки“, „Ла-ла ленд“, „По цијену живота“ и „Манчестер на мору“.

Ту су и најновија остварења добро познатих режисера: „Били Лин – херој“ Анга Лија, „Со и ватра“ Вернера Херцога, „Дивни дани у Аранхуезу“ Вима Вендерса, „Ноћне звијери“ Тома Форда, „То је само крај свијета“ Гзавијеа Долана, „Краљица Шпаније“ Фернанда Труебе, „Викинг“ Андреја Кравчука, „Лични купац“ Оливијеа Асајаса.

У главном такмичарском програму наћи ће се 15 филмова из 12 земаља: Француске, Исланда, Русије, Холандије, Чешке, Италије, Грчке, Израела, Ирака, Ирана, Хрватске и Словеније.

Умјетнички директор Феста Југослав Пантелић истакао је да међународни такмичарски програм ове године представља тематски различита остварења, а петочлани интернационални жири одлучиваће о наградама у категоријама: најбољи филм, сценарио, режија, најбоља мушка улога, најбоља женска улога и најбољи деби, а биће додијељена и награда жирија.

Фото: РТРС, Б92

Осим главног такмичарског програма, филмови ће бити награђивани у још два такмичарска програма – „Србски филм“ у оквиру којег ће бити приказано седам филмова, те програм „Границе“, у којем ће бити приказано осам субверзивних филмова из Јужне Кореје, Аустрије, Пољске, Француске, Италије, Ирана, Мексика и САД.

Селектор програма „Границе“ Младен Ђорђевић навео је да ће у оквиру тог програма бити приказана и три документарна филма: италијански о тренду „истјеривања ђавола“, аустријски о убијању животиња на сафаријима, те амерички филм о чувеној звјезди свјетске порно-индустрије Роко Сифредију.

Предсједник жирија главног такмичарског програма је србски режисер Срдан Голубовић, а предсједник жирија такмичарског националног програма „Србски филм“ је хрватска глумица Ксенија Маринковић.

Филмови на овогодишњем Фесту биће приказивани у још неколико нетакмичарских програмских цјелина, међу којима су главни програм ван конкуренције, „Плазма фестић“, у којима ће се приказивати филмови за дјецу, програм „Трилс енд килс“ и „Мајкровејв“, те специјалне пројекције.

Програм „Фест класик“ ове године чине документарци о иранском режисеру Абасу Кјеростамију и Стенлију Кјубрику, а посебну занимљивост чиниће пројекције рестаурисаних копија филмова „Очи чорније“ Никите Михалкова из 1987. године и „Београд, престоница Краљевине Југославије“ Војина Ђорђевића из 1932. године, као и новоизрађене копије култног дјела „Скупљачи перја“ Александра Саше Петровића из 1967. године.

У програм Феста поново је уведен и филм „Хјустоне имамо проблем“ Жиге Вирца, који је имао слабо примјетне пројекције на домаћем тржишту, да би се јавности скренула пажња на нелојалну конкуренцију која прати остварења малих кинематографија.

За награду „Небојша Ђукелић“ такмичиће се филмови из региона, биће додијељена и награда ФИПРЕСЦИ жирија, награда жирија Удружења филмских критичара Европе и Медитерана – ФЕДЕОРА, као и „Политикина“ награда.

Пантелић је саопштио је да су добитници специјалне награде „Београдски победник“ Карлос Саура и Љубиша Самарџић, а награде ће им бити уручене на фестивалу.

На конференцији за новинаре истакнуто је да ће се посјетиоцима 45. Феста представити екипе 14 филмова, а међу гостима биће шпански режисер Фернандо Труеба, аутор филма „Бел епок“ 1992. године, награђеног Оскаром за најбољи страни филм, као и Хју Хадсон режисер чувених „Ватрених кочија“.

Овогодишњи Фест биће затворен свечаном пројекцијом филма „Тишина“ америчког режисера Мартина Скорсезеа.

Филмови ће се приказивати у Великој дворани Сава центра, Музеју Југословенске кинотеке и Дворани Југословенске кинотеке, те биоскопима „Фонтана“ и „Синеплекс“ у шопинг центру „Ушће“, као и у Дому омладине Београда и Културном центру Београда.

Искра, РТРС