Упркос Сарајеву: Гасовод иде кроз Српску! Словенија и Хрватска без крака?

28-08-2014 03:26:10 | | Вечерње новости/ СРБИН.ИНФО/ mojenovosti.com |

Руски енергетски гигант „Гаспром“ остаје привржен пројекту изградње крака гасовода кроз Републику Српску, упркос проблемима у вези отплате гасног дуга БиХ Русији и политичким опструкцијама у Савету министара БиХ, потврђено је „Новостима“ у Влади Српске.


У Влади наводе да имају уверавања челних људи руске компаније да неће одустати од градње крака гасовода у Србској, без обзира на политичке блокаде у Сарајеву.

И даље је спорна отплата дуга који БиХ има за добијени гас из Русије, а тренутно највећа препрека пројекту у РС је чињеница да Сарајево блокира потписивање споразума између Савета министара БиХ и Русије, којим би били створени формални услови за почетак градње крака гасовода. Реч је о пројекту који је Влада РС прогласила стратешким и националним.

Наши саговорници кажу да је проблем и то што се ближе октобарски избори, па ће сва озбиљна енергетска питања остати у другом плану. Блокадом пројекта сарајевски политичари, тврде упућени, додворавају се Бриселу у геополитичкој игри са Русијом, иако тиме највише трпе грађани БиХ.

У компанији „Гас Рес“, задуженој за реализацију овог пројекта у РС, кажу да се од недавне посете потпредседника „Гаспрома“ Александра Медведева БиХ комуникација
У овој компанији наводе да су у току припремни радови за израду међувладиног уговора, на којима раде ресорна министарства којим би се процес одблокирао.

- Уколико то не буде ишло задовољавајућим током, ми интензивно радимо и при крају смо варијанте где би РС закључила споразум са Руском Федерацијом, или са министарством енергетике Русије – нагласио је директор компаније „Гас Рес“ Слободан Пухалац.

Споразумом би се и Федерацији БиХ оставила могућност да се прикључи пројекту.

Пухалац је истакао да се, упркос шпекулацијама, основни правац гасовода не мења, као ни услови под којима је Србска у пројекту.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Борис Тучић изјавио је да се нада да ће се у БиХ коначно створити одговарајући услови да дође до дефинисања споразума са Русијом и његовог закључења у најскоријем временском периоду.

Највиши званичници Српске уверавају да је реч о „послу века“ који ће Републици обезбедити енергетску стабилност и ефикасност, што ће бити темељ будућег привредног развоја.

Укупна инвестиција пројекта у РС процењује се на више од 500 милиона евра.

Словенија и Хрватска без крака?

Иако је првобитно било предвиђено да део „Јужног тока“ иде кроз Словенију, а један крак кроз Хрватску, упућени кажу да би те две земље могле да остану без овог гасовода.
За то време Брисел и даље очекује објашњење од Софије која је, по инструкцијама Европске комисије, обуставила изградњу гасовода, али снимци из луке Варна показују да цеви и даље пристижу.