Нова ракета-носач за космодром „Морски старт“

25-02-2017 09:54:46 | | / vostok.rs |


Нова ракета-носач за космодром „Морски старт“ биће пројектована и предложена за коришћење Групе С7, уместо ракета „Зенит“ украјинског порекла које су коришћене раније, рекао је директор РКК „Енергија“ Владимир Солнцев за Спутњик.

„Мислим да ћемо у наредне четири године бити у могућности да понудимо нову ракету С7 групацији. Пројекат већ постоји. Прва верзија ће користити постојећи мотор РД-171М из ракете ’Зенит‘, док ће следећа верзија користити мотор РД-0124. Није искључено да ће се и ракетни носачи типа ’Зенит‘ користити све до потпуног увођења нових ракета у оперативну употребу“, каже Солнцев.

Одговарајући на питање каква судбина чека претходни пројекат и да ли ће он бити затворен због недостатка ракета „Зенит“, Солнцев је рекао да ће се трансформисати у руско-казахстанску кооперацију „Бајтерек“ уз употребу ракете-носача „Сункар“.

Лиценца Групи С7 даје право да учествује у међународној сарадњи у истраживању и коришћењу свемира у мирнодопске сврхе. Добијање лиценце, посебно, омогућава ангажовање у интеграцији аналитичког рада како би се осигурало лансирање свемирских бродова са космодрома Бајконур помоћу свемирског ракетног комплекса „Зенит М“.