Додик: Могућ само уставни поредак који ће омогућити да се мирно разиђемо

29-08-2014 01:32:38 | | Факти/ mojenovosti.com |

Председник Српске Милорад Додик упозорио да је да Република Србска не сме да улази у разговоре о уставним променама у БиХ на начин на који је то до сада рађено, јер је она страна у преговорима.

„Ако неко мисли да треба да разговарамо о уставним променама, Република Србска тамо мора да иде као страна, а оно што ми мислимо јесте да БиХ може моделирати један уставни поредак који ће у годинама које долазе омогућити да се мирно разиђемо”, истакао је Додик.

Нагласио је да БиХ нема шансу и да је сваки захтев са стране за њеном реформом осуђен на неуспех, те подсетио да су на уставним променама „сломили зубе” и Европска комисија и САД.

Он је подсетио да су уставне промене у БиХ извршили једино високи представници, злоупотребивши своју позицију због чега се, како истиче, захтев за уставним реформама не поставља због постизања драматичних промена, већ због легализовања неправних поступака високих представника.

„Уверен сам да ће политика Републике Српске бити одлучна и да неће дозволити било какву расправу о модалитетима тога, јер је свака расправа о томе искључиво на њену штету”, рекао је Додик.

Председник Српске сматра да Немачка и њена дипломатија не желе да се увлаче у питање уставних промена у БиХ које не могу да буду успешне.

„Верујем у снагу Њемачке која има могућност да процени да ће било какво уплитање у босанско блато по систему уставних промена доживети фијаско”, изјавио је Додик за Радио-телевизију Републике Српске.

Према његовом мишљењу, стабилност у региону не може се одржати одржавањем овакве или градњом неке насилне БиХ.

Према његовим речима, чињеница да се у БиХ нису обављале посебне припреме за регионалну конференцију у Берлину говори да они који представљају БиХ иду независно једни од других.

„Мени је драго што ће се тамо појавити таква расута БиХ, немогућа и неспособна да артикулише било који свој интерес. Драго ми је, јер сам уверен да БиХ другачије не може и свака заблуда да може је само губљење времена”, каже Додик.

Говорећи о могућности политичких притисака на Србију да формално призна Косово, Додик је истакао да ће се то питање у процесу приближавања ЕУ једног тренутка сигурно поставити као незаобилазна тема.

„Мислим да је то свима јасно, и у Србији и у ЕУ. Мислим да још није тај тренутак, али ће се сигурно десити”, рекао је Додик.