TEHRAN TIMES: Ко је створио Исламску државу – ЦИА, Саудијци и Катар или Мосад?

29-08-2014 02:22:13 | | Факти/ mojenovosti.com |

„Исламска држава Ирака и Леванта” (ISIL) – ”независни регионални играч или, пак,творевина ЦИА – Мосада?” – пита се утицајни ирански лист Tehran Times.

„Ако САД сматрају да оне сада могу да поправе ситуацију бомбардовањем територије Ирака, онда морају да схвате да то није могуће” – цитира техерански лист Мехмета Али Шахина, заменика председника владајуће Партије правде и развоја (АКР) Турске.

Последње стечене територије у Ираку од стране ISIL, проглашавање Исламског калифата, такође познатог као ISIS или DAESH, наводно „неочекивани” за западне државе, доводе до питања, а ко стоји иза „дипломаца Ал-Каиде”?

Људи науке пожурили су да оптуже Саудијску Арабију, али други информисани извори указују на Катар и Турску као на главне кривце „издавања диплома недржавног актера такфирским терористима”. Трећи тврде да је ISIL творевина САД и Велике Британије и да су обуку изводиле америчка ЦИА и израелски Мосад.

ISIL вуче корене из курдске устаничке групе која се формирала после америчког упада у Ирак 2003. године. На њеном чијем челу је био бивши архитерористa Абу Мусаба ал-Заркави, који се клео у верност Ал-Каиди 2004. да би формирао њен огранак у Ираку (АКИ).

После смрти ал-Заркавија, након ваздушног удара САД 2006, дошло је до обрта 2007., а план је био да се поткупе сунитска племена да би одусталa од пружања отпора америчкој окупацији.

Затим је АКИ прошла кроз период слабљења, али се опоравила после почетка западне операције усмерене на смењивање режима у Сирији 2011. када је лидер ISIL, Абу Бакр ал-Багдади, потиснут од стране бојовника сиријске терористичке групације Џебхат ан-Нусра променио назив својих контигената у Ираку у „Исламска држава Ирака и Леванта” (ISIL).

Саудијски принц Бандар бин Султан био је чврсто повезан са наоружавањем терориста-такфира у Сирији и Ираку у време док је био на дужности шефа саудијске обавештајне службе - од 20. јула 2012. до оставке коју је поднео 15 априла 2014. године.

Принц Бандар који је 22 године био амбасадор Саудијске Арабије у САД - отворено је сугерисао терористима политичке циљеве САД и Саудијске Арабије, чак и индиректно претио Владимиру Путину да ће осујетити зимске Олимпијске игре у Сочију уз помоћ екстремиста под саудијском контролом ако, наводно, Москва не обезбеди подршку Саудијцима и са своје стране не учини уступке у Сирији.

„Ја могу да вам гарантујем заштиту зимске Олимпијаде у граду Сочију на Црноморској обали следеће године” – наводно је принц Бандар рекао Путину приликом сусрета 2013. године.

Катар је био главни логистички испоручилац за такфирске екстремисте који су покушавали да свргну владу председника Сирије Башара Асада.

Према писању New York Times, Катар је 2013. испоручио исламистима 85 авиона оружја и хране за разлику од 37 из Саудијске Арабије и још мање количине „помоћи” од других субјеката као што је, на пример, Јордан. Истовремено, иако није тако велики финансијски спонзор такфира као Катар, Турска, ипак служи као прворазредна техничка база преко које су ишли и иду већи део муниције, материјала и „радне снаге” за стране плаћенике у Сирији.

На заједничкој прес-конференцији са премијером Турске Реџепом Тајипом Ердоганом и турским председником Абдулахом Гулом у августу 2009., владар Катара, шеик Хамада бин Халифа ал—Тани, изразио је жељу да изгради гасовод преко Сирије у Турску за извоз природног гаса своје земље.

„Ми смо спремни за гасовод из Катара у Турску” – узвикнуо је он и, журећи да реализује тај циљ, Катар је почео да помаже инострану побуну у Сирији готово одмах пошто је убијен пуковник Муамер ел-Гадафи у Либији у октобру 2011. Пре тога Катар је одиграо главну улогу у свргавању либијског режима, испоручивањем оружја побуњеницима, снабдевањем и обуком.

У јануару 2011. на америчком тв-каналу CBS News, у емисији „60 минута”, шеик Хамад бин Халифа ал-Тани саопштио је да жели да свргне сиријску владу: „Да би се зауставила убијања… неке трупе морају да уђу у Сирију”. Затим је у фебруару премијер Катара, Хамад бин Џасем ал-Тани, потврдио: „Морамо да учинимо све што је неопходно да помогнемо (сиријској опозицији), поред осталог и дајући јој оружје да се одбрани”.

Заменик министра иностраних послова Саудијске Арабије, принц Абдулазиз бин Адула ал-Суд, основао је војну команду и центар за контролу у турском граду Адана, који представља „дом” за америчку авио-базу Инџирлик и комфорно место за прослеђивање „несмртоносне” помоћи Вашингтона. Тада су се и појавила нека три кувајтска помагача који су почели да пружају велику подршку ISIL - Шафи ел-Аџми, Хаџаџ ел-Аџми и Ал Анизи.

Обећања САД и Катара да ће „после победе” салафити-џихадисти моћи да се трансформишу у политичке играче и учеснике „демократског процеса”, показала су се нереалним.

У интервјуу Ал-Џазири 7. септембра 2011., бивши емир Катара инсистирао је: „Видећете да ће се екстремизам претворити у грађански живот и грађанско друштво”. Али, уместо да се терористе трансформишу у политичке играче - САД су, заједно са својим саудијским, катарским, турским и западним савезницима, створиле монструма са више од 50.000 убица изван сваке контроле, који контролишу површину величине Белгије.

„Оно што је почело у Сирији у пролеће 2011. као обична побуна неколико такозваних устаника - развило се и претворило у сурови и крвави покрет на челу са кликом салафита који се налазе у Саудијској Арабији, Катару и Турској, да би свргнули не само сиријски режим него и заузели Ирак и Либан” –пожалио се либански политичар Ага Шаукат Џафри.

Не само да ISIL стварно представља непосредну претњу за Сирију, Либан и Турску, већ његово брзо претварање у регионалног актера доводи у опасност саудијске интересе који претпостављају да би за Ер-Ријад било разумно зближавање са Техераном. Међутим Ер-Ријад наставља своју иранску фобију и критику у реторици и писмено.



У ствари, ISIL може да буде творевина ЦИА и Мосада. Сенатор САД, Џон Мекејн, фотографисан је заједно са лидером ISIL, Абу Бакаром ал-Багдадијем, који је према подацима извора повезаних са Едвардом Сноуденом, а које су отвориле обавештајне службе Ирана, у ствари, Сајмон Елиот, јеврејски агент ционистичке обавештајне службе Мосад.

Реални план је био да се изврши упад у земље које представљају претњу за израелски пројекат у циљу стварања библијског „Великог Израела”. У сваком случају, у праву је заменик председника турске партије АК, Мехмет Али Шахин: бомбардовања неће зауставити неред који су створиле САД и њихови заблудели савезници.

Ради искорењивања погубног таквирског тероризма на Блиском Истоку - САД морају да ограниче своју подршку ционистичком режиму, да одустану од промене режима у Сирији и да воде равноправан дијалог са једином регионалном силом која може да помогне у насталој ситуацији – са Ираном.