Русија већ удвостручила резерве злата и убрзано их даље повећава

29-08-2014 02:34:28 | | Факти/ mojenovosti.com |

Доспевши под економске санкције Запада, Русија је брзим темпом почела да повећава резерве злата. До таквог закључка дошао је влики број експерата, пренела је телевизија „Русија 24”.

Тај закључак су потврдили и последњи подаци Међународног монетарног фонда, у чијем извештају се наводи да су резерве злата Централне банке Русије достигле 1.104 тона (5,5 милиона унци). Готово иста цифра наведена је и у извештају Централне банке Русије.

Такав нагли раст златних резерви довео је Русију на шесто место по златним резервама на свету, иза ње су сада Кина (1.054,1 тона) и Швајцарска (1.040 тона). Ради поређења, у II кварталу 2009. године Русија је имала само 550 тона златних резерви, дакле за пет година тај показатељ је удвостручен.

Повећање руских званичних златних резерви је, вероватно, део стратегије диверсификације резерви.

Централне банке у свету користе златне резерве као једно од најликвиднијих средстава поред девизних резерви (долар, евро).

Више руских експерата оцењује да је опасност од увођења узајамних санкција између Русије и ЕУ и САД била катализатор процеса повећања (од стране Централне банке Русије) управо златних, а не девизних резерви.

Злато сада чини више од 12 одсто руских званичних резерви, а уколико се овај тренд настави, тај проценат би могла да достигне 15 одсто до краја године.