Гасни транзит преко Украјине: нови ризици

29-08-2014 03:53:19 | | Глас Русије/ mojenovosti.com |

„Газпром“ је доплатио „Нафтогазу“ $10,54 милиона за транзит гаса преко Украјине у јулу, саопштио је представник „Газпрома“ Сергеј Купријанов. Међутим, украјински „Нафтогаз“ уплату сматра погрешном и већ је саопштио да је новац вратио пошиљаоцу. Украјинска компанија истиче да је „постојећа ситуација везана за различита тумачења од стране фирми цене транзита преко Украјине“.

Тарифа је по важећем уговору везана за цену гаса за Украјину, али Кијев тренутно покушава да издејствује поновно разматрање услова уговора. Наставак гасног транзитног спора између Украјине и Русије представља нови ризик за снабдевање Европе енергентима, сматра стручњак за енергетску безбедност Института „Турска у XXI веку“ Тугче Варол Севим:

Од почетка кризе у Украјини питање обуставе транзита гаса за Европу је постало изузетно важно. Међутим, засад није било прекида у испоруци гаса Европи. Мислим да је Европа од самог почетка упозорила Украјину да ће престати да је подржава уколико дође до проблема с транзитом гаса. Због тога Украјина не може да прегради пут за испоруку гаса Европљанима. А то, природно, јача руске позиције, и уопште води Украјину у ћорсокак.

Украјина већ одавно покушава да издејствује поновно разматрање уговора о транзиту руског гаса у Европу. Међутим, руски став остаје исти. Министар за енергетику Русије Александар Новак је после састанка шефова држава Царинског савеза с председником Украјине Петром Порошенком и представницима Европске комисије 26. августа у Минску, између осталог, истакао: „Наш став је да транзитни уговор важи до 2019. године и минимум до тада не треба да буде поново разматран.“

По мишљењу руководиоца истраживачке групе за енергетску безбедност турског Центра за међународна стратешка испитивања Хасана Селима Озертема, у насталој ситуацији и Русија и Украјина покушавају да се покажу као поуздани играчи на енергетском тржишту и да не допусте да спор дође у ћорсокак.

Видимо како проблеми између две земље постају све дубљи. И међусобне санкције које се уводе говоре о томе да је могуће да ће се односи још више погоршати. Као што је познато, Украјина је донела одлуку о увођењу санкција према транзиту сировинских ресурса из Русије. Зато се поставља питање о перспективи транзита преко Украјине руске нафте и читавог низа других сировинских ресурса. Неки стручњаци кажу да ове санкције могу бити примењене и на транзит природног гаса. Међутим, такав корак Украјине би само довео у сумњу поузданост Украјине и учврстио руске позиције.

С приближавањем зимске сезоне проблем гаранције транзита руског гаса за Европу преко Украјине, који је извесно време био у другом плану, поново стиче актуелност. И вероватно није случајно што су преговори министара за енергетику Украјине, Русије и Европске уније у вези с енергетским питањима заказани за 6. септембар. Није остало много времена до наступања хладноће.