Међународни сајам туризма: Региони Русије у срцу Београда

27-02-2017 06:34:44 | | / vostok.rs |

На 39. међународном сајму туризма у Београду први пут се појавио руски штанд. Дописница портала "Руска реч" Катарина Лане посетила је сајам да види какво изненађење су руски региони препремили Србима.


Свечаном отварању сајма присуствовао је и србски премијер Александар Вучић. Он је истакао да је Русија стари србски партнер у области туризма. Србија се, по његовим речима, такође труди да шири и развија своје могућности за привлачење руских туриста.

Александар Чепурин и Александар Вучић. Илустрација: Катарина Лане. Александар Чепурин и Александар Вучић. Илустрација: Катарина Лане.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин, који је такође присуствовао отварању, са великом топлином је упоредио главне градове двеју држава: „Москва је лепотица, а Београд је лепотан!“ Он је такође изразио наду да ће руски региони, присутни на изложби, наћи у Србији партнере: „То је читав низ региона који имају неописиве природне и културне лепоте. Људи ће почети боље да се упознају и то ће бити корисно за наше билатералне односе“.

Александар Чепурин. Илустрација: Катарина Лане Александар Чепурин. Илустрација: Катарина Лане

Привлачни су и руски региони, а не само престонице

Срби најчешће путују у Москву, Санкт Петербург и Сочи. Међутим, постоје и други региони Русије који су исто толико привлачни за одмор. Вологодска, Астрахањска, Калушка, Јарославска, Владимирска и Московска област, као и република Коми, представиле су своје туристичке могућности у Београду. И поред тога што се поједине области граниче једна са другом и рекло би се да морају бити сличне, свака од њих може да изненади чак и искусног туристу. То су потврдили и посетиоци изложбе.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

„Овде су представљене ретке, необичне дестинације. Врло занимљиво. Русија је велика!“, рекао је Стеван Картаровић, стручњак за физику и хемију. „Ја бих хтео да посетим Владивосток и Камчатку. Путовање Волгом је занимљиво, пуно мојих пријатеља је било на њему и задовољни су. Ја сам био у Москви, али у прошлом миленијуму, и сада сам овде застао да видим шта се нуди и евентуално да одлучим где да одем“.
Олга Дабић, економски техничар из Београда, каже да би хтела да посети Сибир: „Мене интересује Сибир. Иако је далеко, баш ме занима. Знам да је тамо сигурно хладније и можда бих волела да одем у неком месецу кад није тако велика зима, и да обиђем ту област“.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Вологодска област – постојбина Деда Мраза

Сваке Нове године хиљаде дечијих писама стижу у Велики Устјуг, градић где живи Деда Мраз. Њему се може отићи и у госте и успут уживати у зимским лепотама Руског Севера. Овде се брижљиво чувају и развијају традиције израде чипке. Мајстори осмишљавају нове шаре надахнути снежним вологодским пејзажима.

Јарославска област – бајковито царство

Каквих све музеја има у Јарославској области! Ту је и једини музеј мишева у свету у граду Мишкину, музеј пегли, музеј чајника и музеј ваљенки. А у Переславском рејону на обали Плешчејевог језера налази се чаробни плави камен који према легенди испуњава жеље.

Астрахањска област – „издалека дуго тече река Волга“

У овом региону је лети врућина +40 степени! Ту расту лубенице и укусни астрахањски парадајз који је чувен у целој Русији. Величанствена Волга запљускује ту плодну земљу. Астрахањска област је права „мека“ за риболовце. Штука, сом и шаран могу се пецати током целе године! Чувеној астрахањској вобли (Rutilus caspicus) чак је посвећен фестивал и постављен јој је споменик у Астрахању.

Трговински представник РФ у Србији Андреј Хрипунов на отварању изложбе је рекао: „Српске колеге се чуде и кажу да је Астрахањ далеко. Није далеко! Од Москве до Астрахања авионом се стиже брже него аутобусом од Београда до Копаоника. Не треба се плашити. У Русији се све чини да гостима и туристима буде удобно“.


Владимирска област – кристална душа Русије

Овај регион је чувен по својој древној архитектури. „Имамо десет споменика који су под заштитом Унеска“, каже Сергеј Ловковски, главни експерт Комитета за туризам у администрацији Владимирске области. „Храм Покрова на Нерли је споменик из 12. века. То је бисер Златног прстена Русије, Успенска и Дмитриевска црква у граду Владимиру су подигнуте од белог камена и такође потичу из 12. века. То је веома лепо. У Суздаљу се у неких 10 километара територије града у историјском делу налази 6 манастира и 30 храмова. А у граду Гус-Хрустални већ неколико векова се гаји традиција производње кристала и стакла. Наше посуђе је чувено у целом свету!

Калушка област – одавде се види космос!

У Калуги је живео и радио чувени научник и оснивач теоријске космонаутике Константин Циолковски. Због тога у Калушкој области постоји тако много знаменитости везаних за космичку тематику.

„Ми имамо први и највећи у свету музеј историје космонаутике ’Циолковски’. У њему је огромна експозиција са ракетом-носачем ’Восток’, верном копијом ракете у којој је 1961. године Јуриј Алексејевич Гагарин летео у космос“, прича Данил Кузњецов, директор Туристичко-инфор
мационог центра ’Калушки крај’. „А ту су и чувене глинене димковске играчке, и оне се праве код нас у Калушкој области“.

Република Коми – топло срце суровог подручја

Ирина Борисова. Илустрација: Катарина Лане Ирина Борисова. Илустрација: Катарина Лане

Коми је назив који Србима углавном није позат. „Србски туристи не познају наш регион“, каже Ирина Борисова, начелница Одељења за развој угрофинског етно-парка и туристичко-информационог центра Републике Коми. „Ја сам данас свима причала где се ми налазимо и како се до нас стиже. Код нас су Уралске планине и брзе планинске реке по којима се може сплаварити, гаје се лососи и ирваси. Можете доћи и неко време провести у породици одгајивача ирваса, живети са њима на Северу, пробати месо ирваса осушено на ваздуху, скупљати морошку (северну врсту дивље малине), кљукву (врсту бруснице) и боровницу. А наша национална кухиња је веома једноставна и природна“.

39. међународни сајам туризма у Београду трајао је до 26. фебруара.

Катарина Лане,
Руска реч