Песков: Транспортна блокада Донбаса спречава деескалацију ситуације

27-02-2017 07:43:25 | | / vostok.rs |


Транспортна блокада Донбаса спречава деескалацију ситуације и одлаже спровођење Минског споразума, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Једино што могу да кажем у овој ситуацији је да је Москва више пута говорила да транспортна блокада озбиљно дестабилизује ситуацију, омета процесу решавања ситуације, спречава деескалацију ситуације, а посебно на линији додира у Донбасу. И на крају, она нас све више удаљава од спровођења Минских споразума“, рекао је Песков.

Неспремност Кијева да реши транспортну блокаду у Донбасу изазива зачуђеност, рекао је Песков.

„У датом случају, неспособност или неспремност Кијева да прекине ову транспортну блокаду, наравно да збуњује“, рекао је Песков коментаришући захтев власти самопроглашених народних република Доњецка и Луганска Кијеву да прекине транспортну блокаду Донбаса.

Потребно је бити опрезнији у проценама извора провокације у ситуацији напада на посматрачку мисију ОЕБС-а на истоку Украјине, изјавио је Песков.

Раније је амерички Стејт департмент изјавио да Вашингтон осуђује напад на посматрачку мисију ОЕБС-а на истоку Украјине и оптужује устанике за непоштовање режима прекида ватре.

„Сматрамо да треба бити опрезнији у проценама ситуације, а посебно у одређивању извора провокативних акција. Ми знамо да су и сами посматрачи више пута забележили да су извор провокативних акција оружане снаге Украјине, тако да можемо само да по ко зна који пут да поновимо да Русија ни на који начин није страна у овом конфликту“, рекао је Песков.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут