Мађарска: Санкцијама смо више нашкодили себи него Русији

27-02-2017 07:51:50 | | / vostok.rs |


Политика санкција Европске уније према Русији у великој мери ће зависити од односа Москве и нове администрације у Вашингтону, сматра министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Мађарски министар је уверен да санкције против Русије нису постигле свој циљ. „Са економске тачке гледишта, јасно је да смо више нашкодили себи него Русији. Тамо где смо нанели удар Русији, то је утицало и на нас. Као да смо сами себи пуцали у ногу“, објашњава он.

Са становишта политике била су очекивања да ће санкције допринети пуном поштовању Минских споразума за решавање кризе у Украјини.

„За последње три године нема правог напретка у овом питању. Не желим да говорим чија је то грешка, али напретка, заправо, нема. То значи да политички циљ није постигнут“, рекао је Сијарто.

„Зато постављам питање — зашто треба да задржимо санкције и не тражимо излаз?“, рекао је мађарски министар.

„Заиста се надам да ће доћи време када ћемо моћи да укинемо санкције. Мислим да то сада не зависи од Европе. Упркос чињеници да је ЕУ доноси одлуку, сматрам да ако убудуће односи Русије и САД буду бољи, тада ће и санкције моћи да буду укинуте“, додао је он.

Сијарто признаје да је до сада притисак САД на европске земље био велик. „Уколико не буде таквог притиска, или он не буде толико јак, онда, мислим, да ће више земаља ЕУ смелије говорити о потреби за прагматичнијим приступом за дијалог са Русијом“.

Према његовим речима, Мађарска је веома заинтересована за добре односе између САД и Русије. „Навијам да се нова америчка администрација договори са председником Русије. Надам се да ће они наћи заједнички језик, јер то у великој мери зависи од личних односа“, закључио је Сијарто.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут