Офанзива Армије Новоросије показује да је Путин спреман за конфликт са САД

31-08-2014 02:19:50 | | Факти/ mojenovosti.com |

Ситуација у Украјини мења се брзо и драматично. Размотримо зато неколико важних процеса.

Излазак на море

Напади устаника Донбаса почели су да од 20. августа прерастају у стратешку офанзиву. Украјинска амрија, националистички и тајкунски батаљони опкољени су на неколико места. Украјинске оружане снаге су за само недељу дана изгубиле преко 200 људи, а војници се масовно предају.

Доњецка Република је, ослободивши Новоазовск, избила на Азовско море и развија офанзиву даље према Мариупољу. Њене снаге су већ саопштиле да су украјинске јединице у Донбасу остале без јединственог командовања

Могуће је да је дошло до урушавања борбене способности војске Кијева налик покретању лавине и до слома политичког јединста кијевске хунте, што је довело до кризе и у самом Кијеву

Актуелна офанзива армије Новоросије није довољна да се обезбеди мир. Да би Запад пристао на мир – он мора изгубити наду у војну победу ултранационалистичке украјинске власти над Донбасом. За мир је потребно ослобађање Мариупоља и још једног вликог града изван Донбаса – Запорожја или Харкова.

Мир може обезбедити и распад украјинске армије, са одбацивањем њеног тешког наоружања од Доњецка и Луганска и отклањањем опасности нове хуманитарне катастрофе. У том случају би се дошло до мира, са тешким преговорима и последичним постепеним скидањем санкција са Русије и побољшавањем односа са Западом.

Војска Новоросије први пут је изашла изван Доњецке и Луганске области, пробивши се северно од мариупоља према Запорожју. Там никаквих озбиљних (украјинских) јединица нема.

Само, није јасно како ће се даље развијати офанзива.

Јуришати на Мариупољ неће бити лако. Град ће бранити 3000 људи. А ићи на Запорожје – значило би поновити грешку украјинске армије – ризиковати да будеш опкољен.

Иловајск може постати Стаљинград Новоросије. Код тог града је опкољено пет украјинских батаљона који су познати као територијални (или тајкунски).

Сви војни ресурси Кијева усмерени су на деблокирање тог „џепа“, а операцијом руководи лично начелник Генералштаба оружаних снага Украјине (Борис Муженко).

Ако Иловајски џеп и још пар других џепова на југу буду ликвидирани, надмоћ хунте над устаницима у артиљерији биће смањена на само једна и по пут, а у оклопној техници – на два пута. А тај однос снага биће катастрофалан за Кијева јер је украјинска пешадија вишеструко слабија од пешадије устаника-антифашиста.



Амбиције


Сједињене Државе, међутим, никако да умере своје геополитичке амбиције.

Обама не жели да уђе у историју као онај који је изгубио, као председник под којим су САД растраћили своју светску доминацију. Зато ће се конфликт разрастати.

Због таквог стања ствари, Кијев и Вашингтон су предузели дипломатску офанзиву. Објавили су да су регуларне јединице Русије ушле у Украјину.

Одржано је заседање Савета безбедности УН на њихов захтев, где су и биле оглашене – наравно, и у светским медијима под америчком контролом – све те оптужбе. За 18. септембар су предвиђени Порошенкова посета Вашингтону и сусрет са Обамом.

Кијев предлаже да Вашингтон Украјини додели статус привилегованог савезника изван НАТО. Такав статус имају земље типа Аустралије, Израела и Јапана.

Вашингтон би у том случају био у прилици да новом савезнику почне да масовно испоручује војну технику, што би – по њиховој замисли – омогућило Кијеву да преломи ситуацију у своју корист, да заустави слом и да на нови ниво подигне интензитет грађанског рата у Украјини.

У историју ће ући речи Виталија Чуркина, сталног представника Русије у УН, изговорене на заседању Савета безбедности УН на којм су САД и њихови млађи савезници блокирали предлог Русије да се прекине ватра у Украјини.

Те речи су биле упућене Вашингтону, а један званичник Русије први пут је директно изговорио: „Умерите своје геополитичке амбиције! Не мешајте се у ствари суверених држава!“

Овај директни захтев Русије Вашингтону измениће светски поредак.


За конфликт смо спремни


Може ли се рећи да се НАТО спрема за упад у Русију? Или је све што се сада догађа тек демонстрација силе и агресивности? Или пак показују да се не боје оружаних снага Русије?

Обама је признао да Русија није са војском улазила у Украјину. Али, Русија је, по Обамином резоновању, одговорна за насиље у Украјини зато што су устаници обучавани у Русији, што их Русија и наоружава и финансира.

Путин је – како се то може закључити по офанзиви Армије Новоросије, спреман за разгоревање конфликта са САД.

Он је замолио устанике да не убијају опкољене украјинске војнике, него да их пусте да се живи врате својим породицама. Премијер ДНР, Захарченко, већ је саопштио да је са тим сагласан, али је нагласио: без тешког наоружања.

Кијев ће прогласити починиоцима тешког кривичног дела све своје војнике који изађу из окружења кроз отворене хуманитарне коридоре без тешког наоружања...

Аутор: Сергеј Марков