Извоз у Русију на тржишним основама

31-08-2014 02:57:18 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Србски извозници морају на тржишту Русије да наступају на чисто тржишним и комерцијалним основама, по истим правилима која важе и за Европску унију (ЕУ), изјавио је предсједник Привредне коморе Србије (ПКС) Жељко Сертић. „Иста правила која важе за ЕУ, важе и за Русију. Самим прхватањем принципа да постанемо кандидат за чланство у ЕУ обавезали смо се да ћемо поштовати правила и стандарде, и у том дијелу немамо никаквих дилема“, рекао је Сертић.

Подсјећајући да је Русија четврто најзначајније извозно тржиште Србије, он је истакао да су могућности за раст експортних послова велике, јер је ријеч о огромном тржишту.

Руска федерација је прошле године увезла пољопривредних производа за око 42 милијарде долара, а Србија је у ту земљу извезла пољопривредних прозвода за око 185 милиона долара, и то је заиста мали дио онога што ми можемо да понудимо руском тржишту у агрокомплексу, навео је Сертић.

ПКС годинама има своје центре у којима помаже домаћим извозницима да пласирају производе на страна тржишта, представништва у најзначајним земљама – трговинским и привредним партнерима, а ту су и стручни сарадници специјализовани за поједина тржишта, додао је.

Стручни сарадници и центри ПКС су, како је објаснио, веома добро упућени у правила и процедуре, као и у то какви су цертификати потребни за извоз у поједине земље. Према његовим ријечима, координациони центри постоје, не само за Русију због актуелне ситуације, већ и за тржиште ЕУ и друге земље.

Предсједник ПКС је поручио србским произвођачима да, уколико ураде све по прописаним стандардима за извоз, било да извозе воће, повртарске културе, месо или месне прерађевине, Србија може очекивати бољитак и веће економске ефекте.

ПКС ће и даље наставити да помаже свим привредницма и компанијама обезбјеђујући им контакате у иностранству, цертификате и едукације, али и њихово удруживање, које је некад потребно кроз заједничко изношење проблема пред државу, рекао је Сертић.