Гаспром. Поскупљује гас који се извози за ЕУ

28-02-2017 01:34:17 | | / vostok.rs |


Извозна цена гаса за Европску унију 2017. могла би да достигне 180-190 долара за хиљаду кубних метара, рекао је потпредседник Управног одбора „Гаспрома“ Александар Медведев.

Представник компаније истакао је да је раније Европа у просеку гориво плаћала 167 долара за хиљаду кубних метара.

„Европа је била и остаје приоритетно тржиште за ’Гаспром‘“, додао је Медведев говорећи на Дану инвеститора „Гаспрома“ у Сингапуру.

Према његовим речима, током 2016. удео „Гаспрома“ на европском тржишту порастао је на 34 одсто. Претходне, 2015. године, та бројка била је 31 одсто.

Медведев је такође рекао да је руска компанија 2016. године повећала обим испоруке природног гаса за 12,5 одсто, више од 179,3 милијарди кубних метара, чиме је прешла историјски максимум.

„Гаспром“ не види разлоге да европске власти одбију издавање потребних дозвола за изградњу гасовода „Северни ток 2“ осим политичких, изјавио је Медведев.

„Уверени смо да, с обзиром да овај пројекат у потпуности понавља технолошку шему пројекта ’Северни ток‘ са свим стандардима који се примењују, не видим повод или разлог због чега би дозвола била одбијена, осим ако се изненада буде одлучивало из политичких разлога“, рекао је Медведев одговарајући на питање о проблему издавања дозволе за пројекат од стране власти ЕУ.

Он је нагласио да пројекат има економски карактер и да се реализује у интересу европских потрошача.

„Гаспром“ планира да почне изградњу морског дела гасовода „Турски ток“ у наредних неколико месеци, саопштио је члан Управног одбора „Гаспрома“ Олег Аксјутин.

„У овом тренутку је на територији Русије завршен највећи део посла на проширењу транспортног система гаса, у наредних неколико месеци, у другој половини текуће године, планирамо да почнемо изградњу морског дела“, рекао је Аксјутин на Дану инвеститора „Гаспрома“.