Иванић: Ово је силовање србског народа

28-02-2017 05:16:22 | | / vostok.rs |


Председавајући Председништва државне заједнице БиХ Младен Иванић потврдио је данас да је писмо из Међународног суда правде из Хага које је било намењено њему отворено, иако је донио наредбу да се не отвара.

Иванић је због тога најавио да ће његов одговор Међународном суду правде доставити посебан изасланик.

"Узели су себи за право да мој захтев да ми се писмо достави затворено, прекрше. Позивам све разумне људе у земљи да схвате где ово води. Ово је силовање србског народа. Мени је сад јасно откуд Изетбеговићу раније ово писмо. Ако то није паралелизам не знам шта је", каже Иванић, преноси РТРС.

Он је данас на ванредној конференцији за медије рекао да ово није први пут да се отвара његова дипломатска пошта, те да ће због злоупотреба институција државне заједнице БиХ тражити опозив амбасадора БиХ из Холандије, Мирсаде Чолаковић.

Иванић је рекао да се више неће бавити овом темом те нагласио да ће се Министарство спољних послова бавити истрагом у овом случају.

"Ово је ствар преко које немам намеру да пређем. Пошто је писмо отворено, то више није тајна и сада га сви могу добити и прочитати", истакао је Иванић.

Додао је да Међународни суд правде од Председништва државне заједнице БиХ тражи појашњење у вези статуса агента Сакиба Софтића, а према његовим речима, тешко да ће бити пронађен заједнички став о овом питању.

Иванић је поновио да Софтић нема легитимитет да заступа државну заједницу БиХ, нити има право да подноси тужбе у име ње.

Он је појаснио да је у свом писму Међународном суду правде рекао да је одлуку о покретању ревизије донио Сакиб Софтић, на што нема право.

"Агент је тај који заступа државу, а не да покреће ревизију", категоричан је Иванић.

Према Иванићевим речима, иза Софтића не стоји ни Предсједништво, ни Парламент БиХ, ни Савет министара, што је најбољи доказ да је реч о поступку једног приватног лица.

Иванић је напоменуо да ако се докаже да Софтић нема мандат, он лично неће покретати тужбу за лажно представљање, него то треба да раде други органи.