ДНР преузела 40 украјинских фирми, Захарченко: „Нека се Украјинци привикавају на мој глас”

02-03-2017 08:23:26 | | / vostok.rs |


Председник Украјине Петар Порошенко позвао је западне покровитеље да уведу санкције против лица која незаконито присвоје украјинске активе”.

Овако се огласио након сусрета са шефовима дипломатија Велике Британије и Пољске - Борисом Џонсоном и Витолдом Вашћиковским.

Порошенко је и у том разговору кршењем међународног права назвао одлуку Москве да привремено призна документе Доњец ке и Луганске Републике. Према очекивањима, Русију је поново назвао „окупатором”.

Такође је призвао санкције против политичког врха ДНР и ЛНР због одлуке о увођењу „спољњег управљања” у украјинске фирме на територијама ДНР и ЛНРзбог економске блокаде под којом Кијев држи обе донбасе републике.

Председник ДНР, Александар Захарченко, саопштио је да се ради о 40 украјинских фирми и да је „спољно управљање” уведено готово у свима.

Кијев донбаске републике држи у блокади од краја јануара.

Захарченко је поводом преузимања, односно фактичке национализације украјинских фирми, посебно нагласио: „Све иде по плану. Порошенко је своје одиграо. Стигао је до краја. Сада је Украјина у блокади коју према њој држе Доњецка и Луганска Република”.

Реагујући на чињеницу да су украјинске специјалне службе успеле да пресретну неке његове разговоре, лаконски рекао:

„Нису ти разговори били никакве посебне тајне, Уосталом, нека се Украјинци привикавају на мој глас”.

Директор доњецког Центра политиколошке анализе Сергеј Баришњиков овако је описао атмосферу и очекивања у ДНР:

„Ми никакве варијанте не везујемо за Украјину и од ње ништа више не очекујемо. Уколико се Кијев одлучи за појачавање агресије – добиће такав узвратни удар од којег ће се тешко опоравити”.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут