Могеринијева: „Народи на Балкану су Европљани

02-03-2017 08:55:04 | | / vostok.rs |


Висока представница ЕУ за спољну и безбедносну политику и потпредседница Европске комисије Федерика Могерини поручила је у парламенту Црне Горе да је Европској унији стало до Црне Горе „и још више од тога — врата ЕУ су отворена за цео регион“.

Желимо заједничку будућност целог континента, а и грађани Црне Горе желе исто, поручила је Могеринијева у говору пред полупразним црногорским парламентом, будући да опозиција није присуствовала седници.

​Она је поручила да ЕУ неће бити комплетна све док државе Западног Балкана не уђу у ЕУ. Балкан се, како каже, налази у срцу Европе и то ништа не може да промени.

„Народи на Балкану су Европљани и они заслужују исте прилике, исте заштитне мере, иста права, као сви остали грађани ЕУ“, казала је Могеринијева.

Она је рекла и да је тужна што види да су данас многа седишта празна и што опозиција није прихватила њен позив да буде присутна, „и то не само што је парламент срце демократије, већ и због тога што знам да подршка интеграцији у ЕУ је нешто што превазилази партијске линије“.

„Сматрам да је инклузивни политички дијалог од пресудног значаја за будућност сваке земље, укључујући и Црну Гору. То је од пресудног значаја за пут ка ЕУ. Верујем да све стране морају одрадити свој део, и Влада и опозиција. Они који су присутни овде данас и они који нису, заједно са цивилним друштвом. Управљање разликама, у оквиру правила игре, нарочито је у интересу грађана“, казала је она.

Могеринијева је поновила како је регионална сарадња суштински важна и за ЕУ, али и за грађане Црне Горе.

Могеринијева је нагласила да је посету региону желела да почне управо у Црној Гори, делимично због позитивне улоге коју Црна Гора има у регионалној динамици, због тога што има изузетне односе са свим комшијама и због тога што су сећања на рат у овом региону још свежа.

„Црна Гора је, иако има дугу историју, још млада земља“, казала је Могеринијева. Аспирација да будете део заједничке европске породице је уписана у ДНК Црне Горе, додала је.

Она је оценила да је Црна Гора остварила невероватан напредак.

„Знам ситуацију, знам да је свакодневни живот тежак, а морам рећи да је тешко и у Европској унији и тај део се неће завршити када будете чланица ЕУ. Живот је тежак и у Европској унији, али, морам рећи, ако погледате какав су напредак ове земље оствариле, то је заиста фантастично. Не само у погледу чланства у ЕУ, тако да можемо рећи да је Црна Гора земља која предводи процес европских интеграција“, рекла је она, преноси РТЦГ.

Могеринијева се пре обраћања Парламенту састала са председником државе Филипом Вујановићем и председником Скупштине Иваном Брајовићем. Након седнице парламента, Могеринијева ће се састати и са премијером Душком Марковићем.

Шефица европске дипломатије Федерика Могерини започела је данас вишедневну посету земљама Западног Балкана.

Танјуг