Протеклих година са руским дипломатама састајало се на десетине америчких конгресмена

04-03-2017 08:51:03 | | / vostok.rs |


Председник Представничког дома САД Пол Рајан изјавио је да се у протеклих неколико година са руским дипломатама састајало на десетине, ако не и стотине конгресмена.

„То је уобичајена ситуација. Ми се као чланови Конгреса са амбасадорима срећемо стално. То је њихов посао — да се састају са члановима Конгреса и изражавају своје интересе или забринутост, а посебно се то тиче чланова одбора који су везани за спољну политику, оружане снаге или међународне односе“, рекао је Рајан у интервјуу за „Фокс њуз“ одговарајући на питање колико конгресмена је разговарало са руским амбасадором или другим руским дипломатама у последњих неколико година.

Скандал у америчкој администрацији настављен је након објављивања текста у „Вашингтон посту“ да је министар правде Џеф Сешонс 2016. године два пута разговарао са амбасадором Русије Сергејем Кисљаком. Сешонс је у то време био сенатор САД и подржавао је предизборну кампању Доналда Трампа.

Међутим, он се на те разговоре није осврнуо одговарајући на питање за време расправе у Сенату у јануару, током које је разматрана његова кандидатура за министра правде. На основу тога, лидери демократа у Представничком дому и Сенату, Ненси Пелоси и Чак Шумер, захтевали су оставку генералног тужиоца. Сешонс је изјавио да са руским дипломатама није разговарао о изборима.