Бородавкин: Позитиван развој ситуације у сиријским преговорима

04-03-2017 07:53:16 | | / vostok.rs |


Четврта рунда преговора о Сирији показала је напредак, ово је позитиван развој ситуације и надамо се наставку овог тренда, рекао је новинарима стални представник Русије у женевском одељењу УН Алексеј Бородавкин.

„Ова рунда одликује се чињеницом да је дошло до одређеног напретка. Не желим да будем превише оптимистичан, али ово је свакако позитиван развој ситуације. Надамо се да ће се то наставити у наредној рунди преговора“, рекао је он.

„Сада све зависи од тога колико ће се конструктивно понашати сви учесници преговора, а првенствено Виши комитет за преговоре“, истакао је он.

Русија жали што се не види напредак у борби против тероризма, обећање сиријске опозиције о раздвајању од терориста није испуњено, рекао је новинарима стални представник Русије.

„Идеја да се напори и владиних снага и опозиционих оружаних група уједине у борби против терористичке претње је веома важно питање. Нажалост, не види се напредак у овој области“, рекао је он.

Према речима Бородавкина, нема напретка у том правцу, јер се многе групе још нису раздвојиле од терористичких група Нусра фронт и ДАЕШ.

„Очекујемо да ће раздвајање бити учињено у блиској будућности. То је неопходан услов за уједињење владиних снага и опозиције у борби против терористичке претње“, истакао је он.

Русија се залаже да у будућим рундама међусиријских преговора у Женеви учествује опозициона група из Астане и други представници умерене опозиције и Курда, рекао је Бородавкин.

„Ријадска, московска или каирска платформа заједно не представљају пуни спектар сиријске опозиције. Жао нам је што на ову рунду нису позвани Курди, астанска платформа и припадници друге умерене опозиције“, рекао је он.

Он је истакао да спајање не треба да се одвија тако што ће ријадска делегација „прогутати ове групе“, већ на основу приближавања ставова свих опозиционих платформи.

Бородавкин је истакао да главна питања у Астани остају примирје у Сирији и мере за изградњу поверења, али то не значи да тамо не треба да се разговара о политичким питањима и управљању.

„Астана и Женева су два различита политичка процеса. Женева се не би одржала да није било Астане“, додао је он.

Бородавкин је рекао да кључна питања, попут новог устава и државне управа, треба да се искључе са дневног реда Астане. Оружана опозиција је страна у преговарачком процесу, тако да она има право да изабере она питања која сматра значајним са становишта политичког решења сукоба у Сирији.

Издвајање питања сиријског устава и припрема предлога који је учинио специјални изасланик генералног секретара УН за Сирију Стафан де Мистура представља први корак ка стварању уставне комисије, рекао је Бородавкин.

„Желео бих да истакнем други правац или радну групу, уколико се она накнадно формира, за нови устав. Управо о овом питању је Мистурина канцеларија припремила посебан документ од 12 тачака са елементима новог устава“, рекао је он.

„Устав је темељ темеља не само будуће сиријске државе већ и читавог рада на сиријском решењу. Истицање овог питања је први корак ка успостављању уставне комисије, о чему је Русија стално говорила“, додао је Бородавкин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут