Како мозак да остане у „возном стању“ и у старости?

02-09-2014 01:16:15 | | / mojenovosti.com |

Научници са Универзитета Кембриџ у сарадњи са лекарима након дужег истраживања дошли до закључка да се у било којем животном узрасту може остати здарве памети предлажући неколико правила за борбу против деменције старијих особа: престанак пушења, лагано трчање или свакодневна шетња, медитеранска дијета (која садржи орасе и друго воће, поврће, маслиново уље, рибу, млечне производе, месо и помало црног вина), тренирање мозга, бављење неком активношћу или хобијем, учењем стних језика или или чак и шетња непозантом маршутом. Анкетирани Британци , ради којих је ово истраживање и покренуто, изјавили да им је тешко и сложено да прихвате понуђена парвила па су их скоро све одбили.

Овим проблемом су се бавили истраживачи са Универзитета Кембриџ и дошли до сазнања која свесрдно препоручују оним припданицима времешне популацији увек спремној да се укључи у планетарну акцију “Сви у борбу прпотив деменције“ по овим правилима.

Заједно са лекарима научници са Кембриџа су разардили низ правила која по њиховом мишљењу помажу да се „не изгуби глава„ и избегне дменција у старости, или пак да се успори и заустави.

Прво што саветују је да се одмах престане пушти и да се почне с лаганим трчањем. Корист и од једног и од другог ће се убрзо осетити.

Друго важно правило је придржавати се медитеранске дијете, која треба да сдржи орасе и друго воће, поврће, рибу, маслиново уље, помало црвеног вина, месо и млечне производе.


Научници такође смтрају да одржаавње мозга у „радмном„ стању помаже било какав хоби, као што је учење страних језика или чак и шетња непозантом маршрутом. Једном речју, било која активност која помаже тренингу можданих кривина и не допушта им да се опусте.

Британци кјима су научници предложили да се придржавају ових правила су врло скептични да их могу примењивати. Један од пет анкетираних је изјавио да му је све то тешко и сложено да примењује у свакодневном животу, а зато није у стању да прихвати ни један од тих савета.

Научници су посебно указали да се придржавањем предложеног начина живота могу решити и проблеми гојазности и дијабетеса.


Бранко Ракочевић