Трампова администрација ће предложити значајно смањење помоћи другим земљама

05-03-2017 09:44:42 | | / vostok.rs |


Директор Управе за администрацију и буџет у Белој кући Мик Малвани изјавио је да ће администрација председника Доналда Трампа предложити значајно смањење обима спољне помоћи другим земљама.

Администрација предлаже да се буџет Стејт департмента и Агенције за међународни развој (УСАИД) смањи за 37 одсто. Та два буџета износе 50 милијарди долара.

„Намеравамо да предложимо смањење стране помоћи и да тај новац потрошимо овде (у САД)“, рекао је Малвани и додао да се ради о „прилично значајном смањењу“.

„Порука је сасвим јасна: мање потрошеног новца у иностранству значи више потрошеног новца овде“, рекао је директор Управе и саопштио да ће ове мере омогућити администрацији да покрије повећане трошкове војног буџета за 54 милијарде долара.

Телевизија је објавила да америчка влада годишње троши 50 милијарди долара за потребе Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) — централну агенцију за помоћ у иностранству.

Раније је објављено да ће америчка администрација до 16. марта поднети Конгресу преднацрт савезног буџета за 2018. фискалну годину. Такође је наведено да се планира повећање војног буџета за 54 милијарди долара. Трамп је 28. фебруара изјавио да би буџет за одбрану САД могао да буде додатно повећан за 30 милијарди долара. У јесен 2016. године амерички Сенат одобрио је војни буџет за 2017. од 602 милијарде долара.