Сара Вагенехт: Ако забаранимо лажне вести, ућуткаћемо „Билд“ и Меркелову

05-03-2017 11:25:04 | | / vostok.rs |


У Немачкој траје изборна кампања. Још један велики говор немачких левичара је запалио друштвене мреже. Са карактеристичном иронијом Сара Вагенехт је поново одбрусила главним политичарима владајуће коалиције — Меркелову и Мартина Шулца је подвргла жестокој критици због политике НАТО-а и трке у наоружању са Русијом.

Објављујемо изводе из говора Саре Вагенехт, који је објављен на њеној званичној ФБ страници.

Желела бих да вам причам о револуционарном предлогу Мартина Шулца који је направио у време када је био председник Европског парламента. Онда на ове речи готово нико није обратио пажњу, а и ја сам тек недавно прочитала изјаву. Дакле, Шулц је предложио забрану лажних вести.

Била сам запањена. Шта то значи..да треба да се забранимо Bild? Немојте да помислите да то ја сугеришем, али је сугерисао господин Шулц. Али, у том случају, морамо ућуткати и канцелара – ништа ми друго не пада на памет. Просудите сами, она нам увек одушевљено прича, мада у задње време не толико одушевљено, али нам стално понавља да је све одлично у Немачкој.


Понекад чак и канцелар каже да све функционише боље него икад. Али то је класична лажна вест!

Вратимо се на другу тему. Меркелова са својим друштвом нам говори о потреби да се повећа војна потрошња. У вези са овим изјавама имам осећај да се НАТО до сада разбацивао новцем купујући простирке за јогу или на предавање о здравом животу.

Како нам понављају — сада морамо да урадимо нешто по питању наоружања, да бисмо били у стању да се одупремо до зуба наоружаним Русима. А онда сам помислила — па, да, ми стварно немамо оружје, а Руси су наоружани до зуба. Но, хајде да погледамо бројеве. Да ли је стварно тако?

Дакле, ако погледате статистику, поново ћемо се шокирати и видети колико нас лажу. Тренутно, само САД троше на оружје, односно на инструменте смрти 600 милијарди долара годишње. Шест стотина милијарди! Европске земље — чланице НАТО, заједно троше на оружје скоро 300 милијарди долара годишње. То значи да укупни трошкови достижу 900 милијарди долара.

А онда сам помислила..ако морамо да дрхтимо пред овим лошим Русима упркос толиким војним расходима, колико они троше на оружје? Можда они троше на оружје више него што зарађују годишње..

Прегледала сам војне трошкове тих страшних Руса и испоставило се да они троше на наоружање око 66 милијарди долара годишње. Да сумирамо – ми трошимо 900 милијарди долара, а са друге стране су трошкови 66 милијарди долара. Чак и ако томе додамо војни буџет Кине, ова бројка неће бити ни близу буџета европских земаља — НАТО чланица.

И поред тога ми сасвим озбиљно говоримо да морамо да се наоружавамо још више јер смо толико угрожени! Да ли су људи заиста толико глупи?

Не, не треба нам ново оружје! Бацање више новца на оружје смрти — је скандал!

Често нас, левицу, третирају као неспособне да управљамо земљом, користећи као разлог да са нама не могу да направе коалицију. Али ми, левица, смо у стању да водимо државу јер не бранимо интересе лобиста и индустрије за проиводњу наоружања, већ се залажемо за то да се у овој земљи коначно уведе социјална правда — не у виду предизборног брбљања, већ као реалну политику!

Ката,
Њузфронт