Могеринијева: Балкан ће бити важна тема разговора у Бриселу

06-03-2017 01:35:55 | | / vostok.rs |


Висока представница за спољну политику и безбедност ЕУ Федерика Могерини изјавила је данас да Западни Балкан има снагу да победи постојеће изазове уколико буде подржан веродостојним евроинтеграционим процесом.

Могеринијева је, долазећи на састанак Савета министара спољних послова ЕУ, најавила да ће Западни Балкан бити важна тема данашњих разговора у Бриселу.


„Известићу министре данас, а касније током недеље и премијере о ситуацији која јесте пуна тензија и која је изложена унутрашњим, регионалним, али и глобалним изазовима. Али то је регион који има капацитет и снагу да реагује и заустави тако нешто под условом да постоји веродостојан евроинтерациони процес, а то је наш део посла. Од Савета министра, али и лидера ЕУ очекујем да изразе јасну и јаку подршку Западном Балкану у циљу његове кредибилне евроинтеграционе перспективе“, рекла је шефица ЕУ дипломатије пред састанак Савета министра којим она председава.


Могеринијева ће известити европске министре и о разговорима које је имала са представницима власти, опозиције, паламентарцима, цивилним друштвом и студентима током своје прошлонедељне „балканске туре“.


У Савету ЕУ наводе да ће ова расправа послужити као „увертира“ разговорима које ће председници држава и влада ЕУ водити о Западном Балкану када се буду у четвртак и петак састали на самиту у Бриселу.


Очекује се да Савет ЕУ усвоји данас закључке који ће бити основа за извештај који ће лидери 28 земаља-чланица усвојити о Западном Балкану на самиту 9. и 10. марта у Бриселу.