Бридлав: Морамо да повратимо надмоћ на мору

06-03-2017 07:17:57 | | / vostok.rs |


Русија је у стању да блокира америчко војно присуство у Европи и ново допремање допунских војних снага уколико НАТО не појача контролу над северним Атлантиком и не ревидира поморску стратегију, закључено је у извештају Краљевског института оружаних снага у Лондону.

Како се наводи, све мере за обуздавање Русије биле су фокусиране на земљи и у ваздуху, али поморску компоненту Алијанса није узимала у обзир.

„НАТО би требало под хитно да на дневни ред врати проблематику северног дела Атлантског океана. Ми морамо да повратимо надмоћ на мору. Наш програм подразумева проширење могућности и потенцијала у случају инцидената, као и реформу актуелне команде и управљачке структуре како би се решили проблеми сутрашњице. НАТО-у су потребни првокласни обавештајни системи и наоружање у свим сферама — ваздушној, копненој, морској, подводној, сајбер, као и у космосу“, наводи се у допуни извештаја чији је аутор бивши главнокомандујући Северноатлантске алијансе Филип Бридлав.

Почетком фебруара је објављен извештај лондонског одсека америчког Међународног института за стратешко истраживање у којем се наводи да се руске оружане снаге налазе у високом степену борбене готовости, као и да Москва константно модернизује наоружање.

Поред тога, додаје се да Русија настоји да што више распространи то наоружање интегришући га у широк спектар платформи, а између осталог, ракетама „калибар“ опремају се руски бродови који се налазе на Арктику.

Поред тога, закључено је да је Запад изгубио место лидера у многим одбрамбеним позицијама.

Москва је, са своје стране, у више наврата саопштавала да не намерава да напада ниједну чланицу НАТО-а, док према речима шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова НАТО јако добро зна ставове Москве, иако користи антируску реторику како би распоредила што више људства и наоружања на граници са Русијом.