Новак: Имамо велике залихе нафте, гаса и угља

07-03-2017 08:29:12 | | / vostok.rs |


Русија располаже залихама нафте и гаса довољним за најмање наредних 50 година, док цена производње износи само 10-15 долара за барел, изјавио је министар енергетике Александар Новак, говорећи на енергетској конференцији „Серавик“.

„Желим да кажем да ми у Русији имамо велике залихе енергената: нафте, гаса и угља… Имамо откривене залихе нафте и гаса у овом тренутку за више од 50 година и огроман потенцијал на Арктику“, изјавио је Новак.

Говорећи о утицају санкција и ниским ценама нафте руских нафтних компанија, он је навео да су они успели не само да се одрже у тешкој ситуацији, већ и да повећају производњу.

„Компаније су успеле да повећају производњу и ефикасност, чак и да смање цену производње која у просеку износи 10 до 15 долара за барел“, рекао је министар.

Русија неће у ОПЕК

Русија тренутно не разматра могућност уласка у Организацију земаља извозница нафте (ОПЕК), изјавио је министар енергетике те земље Александар Новак.

„Желим искрено да кажем, Русија не разматра питање уласка у ОПЕК“, изјавио је Новак на енергетској конференцији „Серавик“.

Истовремено, Новак је рекао да ће Русија наставити да сарађује са земљама извозницама нафте, а тренутна ситуација показала је да је то неопходно, поготову када је реч о развоју нових технологија.

Руски министар је такође упозорио да несигурност на светском енергетском тржишту и даље постоји, упркос споразумима који су постигнути за смањење нивоа експлоатације нафте.

„Иако су цене нафте у последњих неколико месеци прилично стабилне, несигурност на енергетском тржишту је и даље присутна“, рекао је он и додао да Русија током ове године очекује да ће се цена нафте стабилизовати на нивоу између 55 и 60 долара за барел.