Меркелова: Ердоганови коментари тривијализују патње жртава нацистичких злочина

07-03-2017 10:36:26 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је да апсолутно нема оправдања за то што је турски председник Реџеп Тајип Ердоган упоредио забрану неких политичких скупова у Немачкој са нацистичком праксом.

Она је рекла да Ердоганови коментари само „тривијализују непојмљиве патње жртава нацистичких злочина против човечности“, преноси Ројтерс.

Меркелова је признала да постоје дубоке несугласице између Берлина и Анкаре које се тичу слободе штампе и хапшења немачко-турског новинара Дениса Јуџела.

Ипак, како је истакла, Немачка остаје посвећена поштовању слободе штампе, окупљања и изражавања.

Меркелова је додала да ће Немачка и даље дозвољавати турским политичарима да у тој земљи воде кампању за референдум о уставу, под условом да њихове посете буду транспарентно и благовремено најављене и да буду у складу са немачким законима.

Немачке власти су прошле недеље забраниле састанке у два града, у којима је Ердоган намеравао да прикупи подршку милион и по људи на референдуму који је заказан за април, а на коме се одлучује о проширењу председничких овлашћења.

Ердоган је тим поводом у Истанбулу поручио да Немачка нема додирних тачака са демократијом и да су одлуке о забрани скупова „равне нацистичком периоду“.

Танјуг