Денисов: Америчка блокада кинеских острва неће се десити никада

07-03-2017 10:41:26 | | / vostok.rs |


Идеја америчког државног секретара Рекса Тилерсона да се Кини блокира приступ вештачким острвима у Јужном кинсеком мору никада неће бити реализована, изјавио је руски амбасадор у Кини Андреј Денисов.

„То се неће десити никада. То је моје убеђење и мој осећај“, рекао је он упитан да ли верује да ће САД блокирати Кини приступ тим острвима и да ли ће такав потез Вашингтона резултирати конфликтом између Америке и Кине.

„Ако говоримо озбиљно, претпостављам да и сам председник САД Доналд Трамп и његов тим спроводе идеју пословног приступа спољној политици — за почетак заплашити, осигурати позицију, и тек потом преговарати о реалним решењима. Никаквих ужасних сценарија засад нема, штавише, сведоци смо опоравка америчко-кинеских односа“, оценио је Денисов.

Он је такође рекао и да се америчко-кинески контакти тренутно реализују у помирљивом тону, а према појединим најавама у току је и припрема сусрета америчког и кинеског председника.

Претходно је амерички државни секретар Рекс Тилерсон рекао да би САД требало Кини да пошаљу јасан сигнал о томе да су недопустиви њени поступци у Јужном кинеском мору. Он је такође оценио да је зидање тих острва нелегално и да ће им приступ тим острвима бити блокиран.

Пекинг је на ту изјаву одговорио да све што Кина чини — чини у оквиру територијалног суверенитета.