Туск: Више лидера ЕУ затражило расправу о крхкој ситуацији на Западном Балкану

08-03-2017 06:12:35 | | / vostok.rs |


Више лидера Европске уније (ЕУ) је затражило да се размотри развој на Западном Балкану „будући да је све већа забринутост због последњих догађаја у том региону“, навео је председник Европског савета Доналд Туск у писму шефовима држава или влада ЕУ који ће сутра у Бриселу „расправљати о збивањима на Западном Балкану… и тамошњој крхкој ситуацији“.

Председник Европског савета је истакао да ће „Европска унија остати ангажована на Западном Балкану и држати се својих обећања“.

Један високи дипломата у Савету министара ЕУ је новинарима данас у Бриселу рекао да ће вођи ЕУ „поново истаћи подршку перспективи тог региона за укључивање у Унију“.

„Европска унија је предана стабилности западнобалканског подручја и продубљивању политичких и економских веза са Западним Балканом“, а ради и на јачању политичких и економских односа међу земљама тог региона, објаснио је високи званичник у Бриселу, најављујући поруке вођа ЕУ на заседању у четвртак.

Дипломатски извори ЕУ су агенцији Бета пренели да ће лидери ЕУ помно проучити закључке и оцене шефова дипломатија и високе представнице ЕУ Федерике Могерини која је прошле недеље посетила, како је рекла „свих шест партнера на Западном Балкану“.

Извори у Бриселу наводе да велика забринутост због заоштравања бременитог и сукобима постоји у ЕУ кад су у питању посебно Македонија и БиХ, али сада и намера власти у Приштини да, иако се томе противе и Запад и Русија, претворе Косовске безбедносне снаге у војску Косова.

Федерика Могерини је после извештаја шефовима дипломатија ЕУ у понедељак у Бриселу изјавила да постоји велика забринутост због заоштравања „опасних историјских напетости“ на Западном Балкану и унутрашњеполитичких и међуетничких сукоба у региону који могу постати „све опаснији“.

На питање новинара како гледа на све већу улогу Русије на Западном Балкану, висока представница ЕУ је упозорила да се Западни Балкан може претворити у право „шаховско поље“ надметања великих сила изван Европе.

Могерини је упозорила да су на Западном Балкану поново распаљене „крајње опасне“ напетости какве су деведесетих година изазвале ратне сукобе и крвопролиће на подручју бивше Југославије.

Бета, Факти