Меркелова: Постоје дубоке разлике између ЕУ и Турске и између Немачке и Турске

09-03-2017 12:00:52 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да коментари турског председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и других турских званичника који су оптужили Берлин за „нацистичку праксу” не могу бити толерисане.

У обраћању парламенту Меркелова је рекла да су такви коментари „тужни и изузетно погрешни“, као и да су сасвим неоправдани, пренео је АП.

Немачка канцеларка је изјавила да неће дозволити да се жртве нациста минимизирају таквим поређењима.

Меркелова је позвала да се учини све што је могуће како би се решиле несугласице Немачке и Турске које су, како је нагласила, недавно дошле до изражаја.

„С наше тачке гледишта, побољшање немачко-турских односа вредно је сваког труда, али на основу наших вредности и наших очекивања“, поручила је Меркел.

Она је истовремено указала на бројне везе Немачке и Турске, као што је чланство у НАТО-у и заједничка борба против тероризма, пренео је Ројтерс.

„С једне стране постоје бројни заједнички европско-турски интереси, а с друге стране, постоје дубоке разлике између ЕУ и Турске и између Немачке и Турске, и то поново осећамо ових дана“, рекла је Меркелова обраћајући се Доњем дому немачког парламента.