Кијев користи МСП за изјављивање политичких оптужби ван надлежности Суда

10-03-2017 10:51:46 | | / vostok.rs |


Украјина користи Међународни суд правде у Хагу за изјављивање политичких оптужби ван надлежности Суда, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

У Међународном суду правде од 6. до 9. марта одржана је расправа на захтев о увођењу привремених мера по тужби Украјине против Русије о примени Међународне конвенције о сузбијању финансирања тероризма и Међународне конвенције о елиминацији свих облика расне дискриминације на Криму.

„Русија је изложила свој став: Украјина користи Суд као платформу за изражавање политичких оптужби ван надлежности Суда“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

У саопштењу се додаје да је Русија „дала доказе да Украјина није правилно поткрепила своју тужбу и приказала објективну слику ситуације на југоистоку Украјине и на Криму.“

Кијев је поднео тужбу Међународном суду правде против Русије у јануару. Украјина тврди да је, наводно, Москва прекршила два конвенције — о сузбијању финансирања тероризма и о укидању свих облика расне дискриминације. Москва пориче ове оптужбе. Суд ће објавити одлуку о привременим мерама у вези са тужбом Украјине на отвореној седници чији ће датум бити објављен накнадно, саопштио је суд.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут