Руте: Запаљиве изјаве Ердогана не помажу деескалацију дипломатског спора

13-03-2017 09:09:39 | | / vostok.rs |


Холандски премијер Марк Руте изјавио је да „запаљиве оцене“ које је изнео турски председник Реџеп Тајип Ердоган, поредећи Холанђане са нацистима, не помажу деескалацију дипломатског спора између две земље, преноси Ројтерс.

Руте је казао да ће, иако Холандија не жели сукоб с Анкаром, његова земља морати да процени даље опције уколико Турска не престане да даје такве коментаре.

„Сада је у интересу вођства и у интересу заједничке сарадње да се покуша деескалирање, али наравно да Турци онда морају да помогну у томе, а оно што они говоре не помаже“, рекао је Руте новинарима.

Ердоган је данас позвао међународне организације да уведу санкције Холандији, настављајући спорења везана за политичку кампању коју Анкара спроводи међу турским имигрантима у Европи, преноси Ројтерс.

Ердоган је претходно данас запретио да ће Холандија „платити цену“ након што је протерала турску министарку за породицу Фатму Бетул Сајан Кају.

„Они ће сигурно платити цену и такође научити шта је дипломатија. Научићемо их међународној дипломатији“, рекао је Ердоган у Истанбулу.

Танјуг