Учешће на изборима за председника Србије пријавило 12 кандидата

13-03-2017 11:29:08 | | / vostok.rs |


Рок за подношење кандидатура за учешће на изборима за председника Србије истекао је у поноћ, а РИК је пријављено 12 кандидатура, од којих је седам већ потврђено.

РИК је прогласила кандидатуре лидера СНС Александра Вучића, који је заједнички кандидат владајуће коалиције, Сашу Јанковића, кога је за председника Србије предложила Група грађана „За Србију без страха“ и лидера радикала Војислава Шешеља.

Проглашене су и кандидатуре Вука Јеремића, кога је предложила Група грађана „Морамо боље“, председника покрета „Двери“ Бошка Обрадовића и председника „Доста је било“ Саше Радуловића.

Потврђена је и кандидатура Александра Поповића из Демократске странке Србије.

За изборе се пријавио и кандидат Народног слободарског покрета Мирослава Паровић, коме је наложено да преда још 154 важећа потписа.

Пријавио се и председник Општине Чајетина Милан Стаматовић, лидер ЛСВ Ненад Чанак, а испред групе грађана Лука Максимовић алиас Љубиша Прелетачевић Бели, као и Предраг Вучетић из Крушевца.

О валидности њихових пријава одлучиће РИК у законом прописаном року, а редослед кандидата на изборном листићу биће одређен јавним жребом 17. марта.

Обавља се тако што се из једног провидног бубња извлачи кугла у којој је лист са именом и презименом кандидата и називом предлагача, а непосредно након тога из другог провидног бубња се извлачи лист на коме је уписан редни број који ће тај кандидат имати на листи кандидата.

Кугле, које ће бити непровидне, морају имати исте димензије, боју, масу и друге карактеристике, и биће их два пута више од броја кандидата за председника Србије.

Жреб ће бити спроведен на седници РИК, на којој право присуства има и по један представник сваког предлагача кандидата. Жреб је јаван и преносиће се на јавном сервису.

Избори за председника Србије биће одржани 2. априла.

Танјуг