Лавров: Препрека за неучешће опозиције у Астани нису убедљиви

14-03-2017 01:08:08 | | / vostok.rs |


Mинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров, коментаришући ситуацију са руским банкама у Украјини, рекао је да је то кршење закона и имовинских права.

Раније је прес-служба Сбербанке у Украјини саопштила да је апеловала на државне органе у вези са чињеницом да су екстремисти поставили бетонске блокове на улаз у седиште те банке у Кијеву и на тај начин покушали да прекину рад Сбербанке у Украјини.

„Постоји обавеза украјинских органа да не дозволе линч и акције које једноставно крше закон и подривају право на имовину која је заштићена украјинским законом“, рекао је Лавров новинарима.

Сирија

Москва има разлога да верује да је одбијање сиријске опозиције да учествује у трећој рунди преговора у Астани неспоразум, изјавио је руски министар.

„Јуче сам разговарао са својим колегом, министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, руководство Министарства одбране (Русије) преко својих канала такође контактира са Турском и директно са командантима оружаних опозиционих група. Имамо разлога да верујемо да се, након свега, ради о неком неспоразуму“, рекао је Лавров на конференцији за новинаре.

Он је додао да ће „у сваком случају састанак у Астани помоћи да се креће у правцу који је означен Резолуцијом Савета безбедности УН 2254“.

„Управо са нашим колегама из Министарства одбране разматрамо најновије вести. Сматрамо да разлози који су наведени, барем у медијима, као препрека за учешће оружане опозиције у новој рунди преговора у Астани нису убедљиви“, је Лавров.

Састанак о Сирији одржава се у главном граду Казахстана 14. и 15. марта.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут