Чижов: Зашто се не јавља ЕУ поводом обавезе стварања Заједнице србских општина

15-03-2017 04:17:58 | | / vostok.rs |


Амбасадор Русије при ЕУ Владимир Чижов изјавио је данас да је ситуација у дијалогу Београда и Приштине почела да забрињава и Европску унију, а не само Русију, додајући да верује да је разлог за то „пристрасан приступ ЕУ“.

Чижов је у интервјуу за бриселски портал „Еуроактив“ рекао да је Брисел интервенисао када су Срби подигли зид на мосту у Митровици, а Приштина побеснела, затраживши да зид буде уклоњен.

ЕУ је, како је казао, интервенисала и натерала Србе да пристану да уклоне зид, а да заузврат косовски Албанци повуку специјалне снаге са јужног краја моста.

„Али шта је са обавезом Приштине да створи Заједницу србских општина? Ни косовски Албанци, а ни ЕУ више то не помиње“, рекао је руски дипломата.

Говорећи о политичкој кризи у Македонији, Чижов је критиковао подршку Брисела евентуалној влади коју би СДСМ Зорана Заева формирао уз подршку албанских странака, а у замену за прихватање такозване "албанске платформе".

Руски дипломата критиковао је поступке европских званичника Доналда Туска и Јоханеса Хана који су говорили о спољном мешању у унутрашње ствари Македоније.

„Кад комесар Хан каже македонском председнику да не треба да се меша у уставни процес своје земље — ја питам — зар он није председник државе и гарант устава?“, навео је Чижов.

Руски дипломата је рекао да су албанске партије „позване у Тирану, код албанског премијера“ где су потписале оно што се сад зове „албанска платформа која би проширила права албанске мањине на ниво онога што је у другим земљама део федералне структуре“.

Како је додао, лидер СДСМ Зоран Заев је прихватио ову платформу која је супротна македонском уставу.

ЕУ је занемарила све то говорећи да та коалиција има подршку 67 посланика од 120 у Собрању и да он треба да буде премијер.

„То председник (Иванов) наравно не може да прихвати. ЕУ треба да игра позитивнију улогу, а не штетну“, рекао је Чижов.

Он се осврнуо и на актуелну ситуацију у Црној Гори рекавши да је тамо наступила „антируска хистерија коју подржавају САД и неке чланице ЕУ“.

„Наводи о такозваном покушају пуча никад нису потврђени, а још мање наводна руска веза“, рекао је он.

На питање о именима двојице руских држзављана против којих се води истрага за покушај пуча, Чижов је рекао — „Али ко су они? Да ли их је неко видео?“.

„То је неозбиљно. Да, ми јесмо против чланства Црне Горе у НАТО. Сматрамо да то шкоди напорима да се побољша безбедност Европе. То је покушај да се одговори на безбедносне изазове 21. века средствима из средине 20. века“, рекао је руски дипломата.

Што се тиче европских аспирација Црне Горе, Русија ту, како је истакао, нема никакве примедбе.

„Желите у ЕУ? Ето још једне главобоље за ЕУ“, закључио је Чижов.

Танјуг