Џафари: На преговорима у Астани практично није усвојен никакав званичан документ

16-03-2017 08:19:13 | | / vostok.rs |


Сиријски мировни преговори у Астани завршени су данас, а да суштински није ни било разговора пошто су побуњеници бојкотовали састанак.

Конкретан исход треће рунде разговора је договор представника Русије, Турске и Ирана да одрже састанак почетком маја, каже се у заједничком саопштењу.

Сирија је на преговорима у Астани представила примедбе на документ за деминирање Палмире, а Москва ће о њима разговарати са другим земљама-гарантима примирја, изјавио је на завршној конференцији за новинаре шеф делегације Владе Сирије Башар ел Џафари.

„Практично није усвојен никакав званичан документ… Постоје само идеје које су изражене у вези са одређеним питањима, али нисмо разговарали ни о једном од ових докумената, осим о једном папиру — документу који се односи на деминирање града Палмире. Делегација Сирије представила је своје виђење тог документа. Руска страна га је прихватила… Руска страна ће размотрити документ са другим странама, укључујући земље-гаранте. То је једини документ о којем смо разговарали са нашим пријатељима из Русије“, рекао је Џафари.

Постоје снаге које желе да прекину преговарачки процес о Сирији, међународна заједница то не сме да допусти, изјавио је шеф руске делегације на преговорима Александар Лаврентјев.


„Такође треба узети у обзир да постоје снаге које не само да желе да наруше ток процеса у Астани, као и преговарачког процеса у Женеви, већ желе и да осујете могућност одржавања било каквих мировних преговора, укључујући и преговоре о политичком решењу. Постоје снаге које се залажу за војни начин решавања сиријске кризе. Сви ми, међународна заједница морамо томе да се супротставимо“, истакао је Лаврентјев.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут