На парламентарним изборима у Холандији победила је странка премијера Рутеа

16-03-2017 08:45:15 | | / vostok.rs |


На парламентарним изборима у Холандији победила је Народна странка за слободу и демократију (ВВД) премијера Марка Рутеа, који је поручио да је Холандија одбацила „погрешну врсту популизма“.

На основу више од 90 одсто пребројаних гласова стиче се утисак да је Рутеова странка десног центра ВВД са освојена 33 места лако победила десничарску и антиевропску Партију за слободу (ПВВ) Герта Вилдерса, која је добила 20 од 150 места у холандском парламенту, оцењују агенције.

Демохришћани (ЦДА) и либералне демократе (Д66) освојили су по 19 места, док је добар резултат забележила и мала Зелена левица, која ће имати 14 мандата.

Дуел ове две опције сматрао се тестом подршке за националистичке партије које су све присутније широм Европе.

Лабуристичка партија (ПвдА), млађи партнер у владајућој коалицији, доживела је историјски пораз освојивши само девет мандата, а изгубивши чак 29 места.

Забележена је највећа излазност у последњих 30 година, чак 80 одсто, што је, како сматрају аналитичари, ишло наруку проевропским и либералним странкама.

Честитајући Рутеу на победи, Вилдерс је обећао да ће бити чврста парламентарна опозиција ако не буде био у коалицији.

„Али, добили смо места. То је резултат за понос“, рекао је Вилдерс и додао да је његов утицај на холандску политику огроман и изван парламента.

Он је додао да није разумео Рутеову изјаву да су холандски бирачи рекли не „погрешној врсти популизма“, преноси Ројтерс.

„Он ту имплицира да постоје добри и лоши популисти. Ја себе не видим као популисту, али он сугерише да сам ја лош популиста и нека врста нацисте“, поручио је Вилдерс.

Рутеову победу поздравили су европски званичници међу којима председник Европске комисије Жан-Клод Јункер, немачка канцеларка Ангела Меркел, француски председник Франсоа Оланд…

Танјуг