Курц: Приступање Турске у ЕУ је незамисливо

16-03-2017 03:48:45 | | / vostok.rs |


Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц сматра да Турска не може постати чланица ЕУ, већ да јој треба понудити споразум за суседе, док је са Балканом сасвим другачија ситуација — перспектива пријема треба да буде задржана.

Он, у документу о реформи ЕУ, који представља став аустријске Владе за председавање Унијом у другој половини идуће године, истиче да је време да се реши однос према Турској.

За разлику од кандидата са Западног Балкана, Турска се већ годинама удаљава од ЕУ, наводи се у том документу.

Неуспели пуч је тај процес само убрзао, а говори се и о драматичним последицама по људска права, владавину права и демократију, те се додатно наводи да Турска провоцира са предизборним наступима у земљама-чланицама ЕУ пред референдум.

„Приступање такве Турске у ЕУ је због тога незамисливо“, наглашава се у документу и додаје да Турска остаје, и поред тога, важан регионални и економски актер и да ЕУ и Турска имају интерес да одржавају што тешњу и конструктивнију сарадњу, на равноправној основи и свим нивоима.

Корисније од тврдоглавог придржавања приступној фикцији је реалнији приступ — једног европско-турског суседског споразума, предлаже Курц.

Тај споразум не треба да садржи опцију приступа, нити слободу кретања у оквиру јединственог тржишта, а основа треба да буде модернизована царинска унија.

Курц истиче у том документу да је ситуација другачија са земљама Западног Балкана, јер перспектива за приступ за те државе треба да буде задржана.

„Она је била и остаје важан подстицај за реформе. Посебно мигрантска криза је показала колико је важна стабилност и безбедност на Западном Балкану за стабилност и безбедност централне Европе“, наводи се у документу.

Танјуг