ЕУ забринута због „мешања“ Русије у унутрашњу политичку Црне Горе

16-03-2017 05:40:15 | | / vostok.rs |


"Европски парламент је забринут покушајима Русије да утиче на унутрашњу политичку ситуацију у Црној Гори и процес интеграција републике у евроатлантске структуре", наводи се у извештају, усвојеном на седници скупштине у Стразбуру.

"Посланици Европског парламента такође изражавају забринутост због покушаја Русије да утиче на Црну Гору и дестабилизује западни Балкан, као што је то показано напорима да се дискредитују избори у октобру 2016. године. Позивамо шефа ЕУ за спољну политику Федерику Могерини да пажљиво прати актуелне истраге о покушају државног удара.", додаје се у саопштењу.

"Црна Гора, као и увек, остаје добра вест западног Балкана. Напредак земље у усклађивању са правним тековинама ЕУ се наставља добром брзином, а очекујемо да видимо земљу да формално уђе у НАТО до краја ове године.", рекао је известилац Чарлс Танок.

"Међутим, посланици су дубоко забринути због поларизоване политичке климе и бојкота парламентарних активности од стране опозиције, те се позивају да окончају бојкот и да се придрућже Власи", додаје се у саопштењу.

Такође се наводи да су "корупција и организовани криминал и даље озбиљан проблем".