Лукашевич: Потребно је да се заустави страно мешање у унутрашње послове Македоније

16-03-2017 05:34:07 | | / vostok.rs |


Русија је позвала да се заустави страно мешање у послове Македоније, рекао је руски амбасадор при ОЕБС-у Александар Лукашевич.

„Потребно је да се заустави страно мешање у унутрашње послове Македоније и да се поштују права македонских грађана да самостално одлучују о својој судбини у складу са основним демократским принципима. Позивамо све политичке снаге у Македонији и спољне посреднике из ЕУ и САД да прате пут решавања унутармакедонске ситуације кроз дијалог у оквиру постојећих законских демократских процедура са поштовањем поступака и одлука легитимних власти, водећи се обнављањем стабилности и друштвене хармоније у Македонији“, наводи се у тексту Лукашевичевог говора са заседања сталног савета ОЕБС-а, који је објављен на сајту Министарства спољних послова Русије.

Руски дипломата је истакао да и поред воље македонског народа, неке снаге покушавају, користећи албанску мањину, да на власт у Скопљу доведу политичаре који су изгубили на изборима.

„Пожурују да унутарполитичком процесу дају међуетничку боју, намећући Македонцима ултимативну ’тиранску платформу‘ — отворено провокативни документ који има за циљ подривање уставног уређења Македоније, уз директно учешће председника албанске Владе“, рекао је Лукашевич.

„Постоји очигледна жеља да се албанско становништво у земљи стави у привилегован положај. Велику забринутост изазива чињеница да се у процес формирања македонске владе такође меша тзв. ’министар‘ косовског квазидржавног образовања, намећући националистичке страсти. А шта је са осталим народима који насељавају Македонију? Како се то уклапа са одредбама Охридског споразума? Сматрамо да такве иницијативе, које у себи експлицитно носе великоалбанску идеолошку компоненту, заслужују недвосмислену осуду“, истакао је он.

Стални представник Русије у ОЕБС-у је додао да је изазивање међуетничких тензија у Македонији изузетно опасно, не само за ову земљу већ и за цео регион.

„Мешање у унутрашње политичке процесе земаља-чланица ОЕБС-а је неприхватљиво, без обзира на то колико се ове намере добронамерно објашњавају. Такви кораци подривају кредибилитет ОЕБС-а и у супротности су са мандатима институција ОЕБС-а, договореним на међународном нивоу“, закључио је Лукашевич.