ЕКСПО Русија - Србија 2017: Шта руски региони нуде србском тржишту?

17-03-2017 11:28:24 | | Дијапазон заступљених сфера и области је импонзантан. Илустр |

Четврти београдски пословни форум „ЕКСПО Русија - Србија“ отворен је у хотелу Метропол. Наша дописница Катарина Лане била је на отварању и са учесницима форума поразговарала о његовом значају.

Широк дијапазон региона и асортимана

Учесници форума „ЕКСПО Русија - Србија“ дошли су извеликог броја руских региона и различитих земаља. Амбасадор РФ у Србији Александар Чепурин чак је организовао за стране госте екскурзију у којој им је показао представљене руске штандове. На форум су допутовали руски бизнисмени из Ростовске, Нижегородске, Владимирске, Рјазањске и Самарске области, из Татарстана, Удмуртије, Мордовије, Москве и Санкт Петербурга. Србија, Република Србска, Украјина, Јерменија, Киргистан и Летонија презентовали су своје компаније које су заинтересоване за међународну сарадњу.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Дијапазон заступљених сфера и области је такође импонзантан: банкарска сфера, машиноградња, прехрамбена и хемијска индустрија. На форуму „ЕКСПО Русија - Србија“ могусе наћи како произвођачи козметике и одеће, тако и произвођачи вештачког ђубрива, елетротехнике, стаклаи полимера. Свису они дошли да поделе једни са другима најновија достигнућа.

Међународни сајам туризма: Региони Русије у срцу Београда

Представник Трговачке палате РФ у Србији Андреј Хрипунов на отварању је изјавио да су на изложби представљене и велике фирме и мали бизнис:

„Овде има преко 100 фирми, и не само великих као што су „Ростехнологии“, „Ростсельмаш“ и произвођачи аутомобила, него и представника малог и средњег бизниса. Низ делегација сада већ посећује пољопривредни комбинат и електропривреду Србије. Други су отишли да погледају Галенику и Хемофарм. Циљсвих тих акција је да се од једнократних уговора пређе на системске мултифункционалне пројекте.

Катарина Лане
Катарина Лане
Катарина Лане
Катарина Лане
Катарина Лане
1/5

Жељко Јеврић, царински агент Управе царина из Министарства финансија Републике Србије рекао је да пословни форум има огроман значај за две земље и за развој њихових економија. Он је нагласио да таквих сусрета треба да буде што више.

Амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев објаснио јена каквом принципу се граде пословни односи између земаља заступљених на форуму:

„Ми имамо принцип који гласи: прво контакти, па онда уговори. Овај форум је одлична могућност за раст промета робе између наше три земље“.

Нове понуде за србско тржиште

У последње време су могућности за успостављање бољих веза између Русије и Србије још веће, захваљујући променама у законима двеју земаља и царинским правилима. Нове компаније стижу у Србију тражећи тржиште за пласман својих производа. Једна од њих је, на пример, Нижегородскикомбинат који је у Русији познат по производњи масти и мајонеза. Међутим, мало ко зна да ова фабрика производи и козметику.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

„Наш сапун се прави од истих масти одкојих се праве мајонез, уље и маргарин, тако да је он потпуно природног порекла“, рекао је Андреј Коваљов, заменик генералног директора за маркетинг Нижегородског комбината. „Ми смо, наравно, прилагодили наше производе потребама локалног тржишта. На пример, овај сапун личи на италијански, само што га ми продајемо за 43 цента, а италијански овде кошта 5 евра по комаду. Разлика је приметна. Ми смо такође донели сапун са брезовим катраном, који се иначе не продаје на овом тржишту. То је потпуно природан производ. Сапун отклања проблеме са кожом, перути и акнама. Успешно га продајемо у Западној Европи и Заједници независних држава“.

Српске фирме су такође отворене за сарадњу. Јованка Горданић, директорка компаније International Hosiery каже да њихова компанија, која производи чарапе и хулахопке, већиспоручује своје производе на руско тржиште. Рускиње су високо оцениле српске женске чарапе и сада компанија жели да прошири списак партнера.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

„Ми смо успели да испоштујемо све што су они захтевали“, рекла је Јованка Горданић о свом искуству на руском тржишту. „Ово је било пласирано у Сибиру. Поента је била у бојама, јер Рускиње воле живље боје – љубичасту, зелену, плаву, црвену и жуту. Жене носе бунде и један од акцената су чарапе. Рускиње траже квалитет, прате светске трендове и ми смо успели да одржимо тај ниво квалитета".

Илустрација:  Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Са речи на дела

Међународни економски пословни форум „ЕКСПО Русија – Србија 2017“ је пре свега сигнал да наше земље активно праве заједничке економске планове.

„Званичне власти у Србији и Русији подржавањем овакве акције дају знак друштву да су заинтересоване за развој трговинско-економских односа Русије и Србије и да ће садејствовати са предузећима, организацијама и школским установама које учествују у овом форуму“, рекао је на отварању Сергеј Бабурин, заслужни научни радник Руске Федерације. „То је знак и за оне који су изван оквира нашег форума – за Европу, и за цео свет – да Русија и Србија развијају трговинско-економско партнерство и да ће Русија овде ширити своје присуство. Ја сам за то да Београд буде централна стратешка тачка Русије“.

Хоће ли Србија постати „мост“ између Европе и Евроазије?

Глеб Никитин, први заменик министра индустрије и трговине Руске Федерације, предложио је да се односи Русије и Србије у сфери економије подигну на нови ниво:

„Ми предвиђамо раст промета робе. Разговарао сам са господином Дачићем о томе шта се може конкретно учинити како би се наши односи подигли на нови ниво. Потребно је усредсредити напоре руских инвеститора на организовање процеса склапања и производње у Србији. Ми видимо конкретно интересовање руских предузећа за регионално европско тржиште, и већ смо се договорили о конкретним корацима везаним за реализацију пројеката“.

Илустрација:  Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, изјавио је да је потребно постизати конкретне договоре и не одступати од њихове реализације:

„Ми Словени волимо да причамо како смо браћа, а сутра се нико не сећа како смо се и шта договорили. Морамо бити конкретнији, и у том смислу је овај састанак био добар. Мој пријатељ Никитин изнео је конкретне предлоге. Он је рекао да има много руских фирми које желе да своју производњу локализују на нашем подручју и заинтересоване су за индустријску зону, логистичке центре итд, са тенденцијом да се то не продаје само на нашем тржишту него и у Европској унији и другим земљама. Ми треба да решавамо наше односе, али не од случаја до случаја, него да имамо капиталне пројекте“.

Илустрација: Катарина Лане Илустрација: Катарина Лане

Форум ће трајати до 17. марта, улаз је слободан.