Кијев: Блокада Донбаса у циљу заштите националних интереса земље

18-03-2017 10:42:41 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Украјине саопштило је међународним партнерима да одлука о привременом прекидања превожења робе преко линије разграничења у Донбасу има везе искључиво са заштитом националних интереса земље.

Савет за националну безбедност и одбрану Украјине одлучио је 15. марта да се привремено, односно до потпуног прекида ватре, повлачења тешког наоружања и враћања „одузетих предузећа“, прекине теретни саобраћај ка територијама Донбаса које нису под контролом Кијева.

Одлука Савета је, како је саопштено, последица заоштравања ситуације у Донбасу и „експропријације предузећа која се налазе на територији Украјине“, објаснила је портпаролка украјинског министарства Марјана Беца.

Амерички Стејт департмент позвао је да се на миран начин реши саобраћајна блокада Донбаса и упозорио на њене негативне последице по Мински споразум.

Француске власти су саопштиле да су забринуте због развоја ситуације на истоку Украјине и позвале да се учине све што је могуће да се Мински споразум реализује без условљавања.

Кремљ сматра да дејства Кијева воде само даљем ширењу сукјоба на југоистоку Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут