Бжежински: Задатак Запада је да обесхрабри Русију у „агресивним дејствима“

20-03-2017 08:22:26 | | / vostok.rs |


Задатак Запада је да обесхрабри Русију у „агресивним дејствима“, изјавио је у интервјуу за „Франс 24“ бивши саветник америчког председника за националну безбедност Збигњев Бжежински. Политичар, међутим, сматра да ће на прагу „историјског самоопредељења“ народ Русије радије изабрати Европу него Азију.

У последње време тема Русије изазива многo расправа. Постоје разна мишљења о томе шта намерава Владимир Путин, посебно у контексту избора у Европи, наводи „Франс 24“.

Доналд Трамп се труди да покаже да жели да изгради нове односе с Владимиром Путином. Ипак, многи сматрају да би политика Запада према Русији требало да буде много одлучнија.

Према мишљењу Збигњева Бжежинског, не може се недвосмислено рећи да ли политика САД према Русији треба да буде одлучна или попустљива, јер одговор зависи од конкретног проблема.

Русија, како је навео Бжежињски, има одређене „агресивне намере“ према Западу и због тога Запад треба да је обесхрабри у њиховом остваривању.

То је, према његовом мишљењу, задатак земаља као што су САД, Немачка, Француска и Велика Британија, иако се последња „сада игра ’брегзитом’“.

У одређеним околностима, сматра Бжежински, с Русијом се може разговарати и постизати резултате који задовољавају обе стране.

„Чини ми се да ће Руси схватити да сукоб са Западом великих размера неће бити много продуктиван, посебно ако се то тиче једностраних дејстава Русије према балтичким државама. То би могло да изазове реакцију која ће лишити Русију преосталих могућности да ефикасно тргује са Западом“, изјавио је Бжежински.

Политичар признаје да су у вези с одређеним питањима могући сукоби и несугласице, али да ће у дугорочној перспективи Русија, да би играла значајну улогу на светској позорници, морати да постаје „све више европска, а не евроазијска држава“.

„Чини ми се да све више Руса, а могуће у одређеном степену и сам Путин, схвата да се земља сада налази на прагу новог, преломног историјског самооопредељења“, тврди политичар.

Бжежински сматра да није потребно укидати санкције Русији: „Слушајте, санкције нису део игре. Оне су последица дејстава Русије, пре свега у вези с Украјином, Кримом и тако даље“, подсетио је Бжежински и додао да би укидање санкција само „појачало руске амбиције и учврстило уверење да Запад неће реаговати“.