Шојгу: Дивизија на Курилским острвима је искључиво ради заштите руске територије

20-03-2017 11:09:21 | | / vostok.rs |


Распоређивање дивизија на Курилским острвима врши се искључиво ради заштите руске територије и није усмерено против било које државе, изјавио је министар одбране Русије Сергеј Шојгу на крају руско-јапанских консултација у формату „2+2“ у Токију.

„Дивизија се формира последњих шест година. Она није усмере против неког, већ искључиво ради заштите територије Русије“, рекао је Шојгу током прес-конференције.

Он је додао да ће Русија 2017. године у потпуности завршити формирање система ПВО како би заштитила своје ваздушне и морске границе.



Руски министар одбране је изјавио да су се Русија и Јапан договорили о контактима на нивоу Генералштабова ради редовне сарадње.

„Ради се о мерама за повећање поверења, о контактима на нивоу Генералштабова како би се редовно разговарало о питањима која се појављују код нас и код наших колега из Јапана“, додао је Шојгу.

Шеф јапанске дипломатије Фумио Кисиди је рекао да је руској страни изразио забринутост због распоређивања ракета и дивизија на Курилима. Он се уздржао од „откривања детаља разговора“ о овој теми.

„Али бих жело да кажем следеће: како би се из корена решило ово питање треба на најозбиљнији начин разговарати о закључиваљу мировног договора, између осталог и како би се испунила та одлучност коју су изразила двојица наших руководилаца прошле године“, рекао је Кисиди.

За шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова, амерички систем ПРО, који се поставља у Азијско-пацифичком региону је непропорционалан одговор на могуће претње из Северне Кореје.

„Скренули смо пажњу на озбиљне ризике који су повезане распоређивањем елемената глобалне противракетне одбране САД у Азијско-пацифичком региону. Дали смо своје оцене које показују да ако се говори о борби против претњи из Северне Кореје, то стварање оваквог система ПРО, као и гомилање наоружања, није пропорционалан одговор“, рекао је Лавров на конференцији.

Сергеј Шојгу сматра да споразум са Јапаном о спречавању војних инцидената није изгубио важност и да данас нема сметњи за његово потписивање.

„О том питању смо први пут разговарали 2013. године и ми смо га са пуном пажњом разматрали“, рекао је Шојгу.

По његовим речима, „након тога је дошло до паузе која не зависи од Русије“.