Сбербанк ће наставити да пружа финансијску подршку хрватском Агрокору

21-03-2017 11:12:04 | | / vostok.rs |

Из руске државне банке понављају да не желе да управљају Агрокором, нити да буду његов власник, и да та питања и не разматрају.


Представници Сбербанке састали су се у понедељак са главним банкама-повериоцима Агрокора и договорили, као први корак, да до данас усагласе припрему плана ликвидности те хрватске компаније за следећа три месеца.

„Без обзира на оперативне потешкоће у којима се Агрокор налази и могућа тренутна ограничења, Сбербанк му продужава пружати финансијску подршку усмерену на стабилизацију његовог текућег пословања”, рекли су за Хину из Сбербанка.

У тој руској банци за сада не могу проценити износ нужан за додатно финансирање Агрокора. Исто тако, могуће је да ће након преговора с главним кредиторима и добављачима тај износ бити смањен, кажу у Сбербанку.

„Након што се реши хитан проблем нормализације ликвидности, бићемо спремни да размотримо наставак могућег дугорочног реструктурисања концерна”, истичу из Сбербанка.

Притом наводе да „смислена може бити продаја дела нон-коре имовине и почетак потраге за озбиљним инвеститором са богатим искуством у том сектору, прихватљивим за повериоце и тренутне деоничаре”.

Из руске државне банке понављају да не желе да управљају Агрокором, нити да буду његов власник, и да та питања и не разматрају.

Током јучерашњег дана су и представници пет највећих Агрокорових хрватских добављача - Краш, Подравка, Виндија, Дукат и Франк - одржали састанак на коме су закључили да се треба одржати стабилност њихових компанија, као и пословног концерна Агрокор који је њихов највећи канал за продају на домаћем тржишту, преноси Танјуг.