Лавров: Појачана дејства терориста у Сирији се спроводе како би осујетили сиријски преговори

22-03-2017 01:47:49 | | / vostok.rs |


Појачана дејства терориста у Сирији у последње време се спроводе како би осујетила нову рунду сиријских преговора заказаних за сутра у Женеви, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Он је то рекао након сусрета са специјалним изаслаником УН за Сирију Стафаном де Мистуром, који је допутовао у једнодневну посету Москви.

Лавров је изразио наду да ће на ову рунду преговора доћи сви представници и власти и опозиције, као и да ће успети да остваре директни дијалог који би допринео постизању реалних резултата.

Руски шеф дипломатије је истакао да је важно пронаћи начин да се Курди укључе у преговоре, иако је сасвим јасно да се то коси са ставом Турске.

Говорећи о недавном случају када су сиријске власти забраниле Де Мистури да посети Дамаск, Лавров је навео да је то суверено право Сирије, иако је његово мишљење да је дијалог неопходан.

Лавров је изразио наду да ће нацрти новог устава, који су сачињени на прошлим преговорима у Астани, помоћи да се оствари напредак у преговорима у Женеви.

Руски политичар се осврнуо и на недавни инцидент на релацији Сирија–Израел, рекавши да ће Русија свој суд доносити искључиво према конкретним чињеницама, односно на основу тога како Израел буде реализовао договор око војне сарадње у Сирији.

„Када је израелски премијер Бењамин Нетанијаху посетио Москву, постигнута је сагласност да израелска и руска војска сарађују када је реч о ситуацији у Сирији. Одлуке ћемо доносити на основу тога како се тај договор спроводи“, закључио је Лавров.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут