Лавров: Црна Гора под ултиматумом или Русија или НАТО жртвовала односе са Русијом

23-03-2017 11:00:17 | | / vostok.rs |


Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров је рекао да жали што је Црна Гора решила да уђе у НАТО.

„Црна Гора је попустила пред ултиматумом — или Русија или НАТО. Она се одлучила да занемари економски аспект и да жртвује односе са Русијом. Нека је та одлука на савести црногорских лидера, као и на руководиоцима НАТО-а. Међутим, апсолутно је несхватљиво како ће чланство Црне Горе допринети повећању безбедности НАТО-а“, додао је он.

Руски министар се осврнуо и на проблематику целокупног балканског региона, поготову када је реч о наводним провокативним дејствима Русије, рекавши да „све нормалне везе балканских земаља са Русијом истог часа постају брига појединих званичника који то коментаришу као мешање Русије у унутрашња питања Балкана“.

„Ми се не плашимо таквих изјава, наши ставови се поклапају са ставовима многих земаља Балкана“, рекао је.

Лавров се осврнуо и на оптужбе упућене Москви на рачун мешања у изборни процес других земаља и нагласио да се Русија тиме не бави.

„Ми се не мешамо у унутрашња питања других земаља, између осталог и у изборне процесе. Запањим се сваки пут када прочитам у новинама апсолутне измишљотине о наводном мешању у изборе у Француској или Немачкој“, рекао је он.

Лавров је додао и да ће се Русија са апсолутним поштовањем односити према резултатима избора и у Француској и у Немачкој.